Investor aitab ajatemplit

Gert D. Hankewitz 19. oktoober 2007, 00:00

Kuigi Ito nimi ei ütle tõenäoliselt enamikule eestlastest midagi, on ta Jaapanis tuntud mees, kes oma investeerimisfirmaga Neoteny paljudesse alustavatesse firmadesse panustanud on.

Tee digitaalse ajatempli välja mõelnud firma GuardTime omanikeringi leidis 41aastane jaapanlane tänu GuardTime'i juhile Märt Saareperale, kes mõnda aega Jaapanis Ito firmas töötas.

"Joichi Itoga läks GuardTime'i asutaja Märt Saarepera tee kokku Jaapanis, kus Märt töötas ja õppis magistri- ja doktoriõppes Tokyo Ülikoolis ja Tokyo Tehnoloogiainstituudis," selgitas GuardTime'i üks juhtidest Riina Einberg.

Einbergi sõnul paigutatakse Ito antud summa ettevõtte teenuse kiiresse arendamisse ja oma ala ekspertidest koosneva meeskonna suurendamisse.

Kui suure summa Ito firmasse investeeris, Einberg öelda ei tahtnud, kuid ta viitas mõni aeg tagasi väljastatud pressiteatele, mille järgi andsid Skype'i asutajad oma firmaga Ambient Sound Investment 3,5 miljonit krooni ning kaasinvestorid kokku 12,1 miljonit krooni.

Itoga eile kahjuks kontakti saada ei õnnestunud. Oma blogis kirjutab mees aga GuardTime'i kohta järgmist: "Näib, et aastaid hiljem on turg Märdi ja ta toote jaoks valmis. Tema idee on teoreetilisest mõttest arenenud millekski, mida saab müüa ja saata."

Samas postituses kiidab Ito Eesti pangasüsteemi ning rohket traadita interneti leviala.

Ühtlasi selgub, et mees külastas Tallinna alles hiljuti, kuna märge blogis kannab 14. oktoobri kuupäeva. Külaskäik ei jäänud aga täiesti tähelepanuta: vähemalt internetiasjatundja Jüri Kaljundi märgib, et Joichi Ito on nähtavasti üks kuulsamaid tehnoloogiamaailma tegelasi, kes viimasel ajal Eestis käinud on.

"Lisaks Creative Commonsi juhi ametile on ta ka Technorati, Jaapani Six Aparti, Socialtexti ja veel paljude firmade nõukogu liige, lisaks tunnustatud investor paljudes firmades," kirjutas Kaljundi. Creative Commons on sihtasutus, mis levitab paindlikke autoriõiguselitsentse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing