Skanska omad Imbi ja Ärni

ÄP 19. oktoober 2007, 00:00

Andrus Kivirähk on ikka geniaalne kirjanik. Endiste Skanska juhtide tegevus suuromanike seljataga näitab taas kord, kui täpselt on kirjaniku sulg kirjeldanud eestlaste loomust ja ärikultuuri.

Kuu aja eest panid ameti maha Skanska EMV juhataja Jaanus Otsa ning juhatuse liige ja ehitusjuht Olaf Herman. Ametlik põhjendus: erimeelsused soomlastest omanikega. Äripäev asus siiski uurima kuulujutte, et Skanska juhtide lahkumise taga võis olla muidki põhjuseid, ja tegi hämmastava avastuse: Otsa ja Herman keskendusid veel ehitusfirma eesotsas olles isikliku äri ülesehitamisele.

Otsa ja Hermani tegevus on nagu peatükk Andrus Kiviräha kultusromaanist "Rehepapp". Nagu valatult sobivad romaani kirjeldused, kuidas Jaanus ja Olaf soomlaste puuriita laiali tassivad.

Pole selge, kas see meeste lahkumist mõjutas - ja kui palju suuromanik meeste tegevusest üldse teadlik oli. Kuid polegi tähtis, kas mehed lahkusid oma postilt ülemuste pahameele tõttu või lihtsalt kindlustasid endale erimeelsuste taustal tulevikku. Võib arvata, et viimane variant on loogilisem, sest mehed rääkisid meedias üsna avalikult kurikuulsatest erimeelsustest ja ka Skanska EMV praegune juhatuse esimees Mika Toivola kinnitab, et mehed lahkusid omal soovil.

Samas, ülikasumliku Tere Maja omanikeringi astumine sai Otsale ja Hermanile kahtlemata võimalikuks just Skanskat juhtides. 2005. aastal läks Pärnu maantee ääres asuv Tere Maja arendusprojekt - projekteerijaks ja ehitajaks Skanska - advokaat Eerik Entsiku nimel olevale osaühingule Aadel Ehitus.

Pool aastat hiljem omandasid nii Otsa kui ka Herman veerandi Aadel Ehitusest. "Kasutan palju advokaatide abi," räägib Otsa mehe kombel, kel tuleb tihti oma osalust mõistetavatel põhjustel varjata. Skanska juhatuse liikmetel on keelatud tegutseda konkurendi juures.

Kui tõsine on probleem, et firmajuhid oma positsiooni kasutades eraäri ajavad ja osalusi advokaatide taha peidavad? Lõppeks riputavad töötajad tihti oma CVsid üles, et äkki tuleb mõni parem pakkumine.

Ka ettevõtetest lahkunud advokaadid ja konsultandid võtavad tavalise praktikana kliente kaasa. Pealegi, kas polnud soomlaste puuriit kinnisvarabuumi ajal nii kõrge, et mis see paar halgu ikka tegi?

Vastus sõltub muidugi sellest, kas ettevõtte aktsionärid said sellest kahju ja kas tegevus oli seadusevastane. Skanska puhul võib ehk rääkida teenimata jäänud tulust, kuid ametipositsiooni kuritarvitamist tõestada ei ole võimalik.

Nii jääb moraalne küsimus. Ja siin on vastus selge: Skanska endised juhid Jaanus Otsa ja Olaf Herman käitusid ebaeetiliselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing