Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Toomas Annus - Elu koos kapoga

    Kolmapäeval Radissoni hotelli lobby's kallab Toomas Annus tassi teed, nõristab sellesse mett ja segab korralikult. Enamiku ajast näib ta rahulik ja distsiplineeritud. Mõnel korral jääb ta vastust otsides pikalt ja sügavalt mõttesse, mõnel korral lahvatab temas trotsi-, pettumuse- ja vihasegune mõttekäik. Annuse PR-mees Meelis Kubits jälgib valvsalt väljaöeldud sõnu ja fotograafi liigutusi. Enne intervjuud jagab Kubits Annusele küsimuste listi kohal pikalt juhtnööre.
    "Neli aastat tagasi arvasin ma, et see on juhus," ütleb Annus. "Elu on näidanud, et tegelikkus on palju karmim," lisab ta. Ta ütleb, et viimasel ajal ei julge äri- ja poliitikaeliit kohtumistele ning lõunasöökidele mobiiltelefone enam kaasa võtta.
    "Olete märganud, et riigikogu liikmed saavad omavahel kokku ja peidavad mobiilid ära. Keegi ei julge omavahel rääkida. Kui Eestis on olukord nii kaugel, et prokurör ei julge telefoniga rääkida …" räägib Annus. Kuidas Annus seda teab?
    "Ma olen kohtunud riigikogulastega, ma näen. Mitte, et minuga kohtudes peidavad ära, vaid omavahel kohtudes. Ministrid või poliitikud räägivad omavahel, vältides telefone," räägib ta.
    Annus ütleb, et 3-4 aastat on temagi telefoni pealt kuulatud, tema käike jälgitud.
    "Kodu ümber tehakse pilte, luusitakse ümber maja, vaadatakse, kas keegi on kodus," meenutab Annus. "Toona arvasin, et need olid juhused. Arvasin, et midagi vaadati ja see lõppes ära. Tänaseks võib öelda, et kõik ei läinud nii lihtsalt."
    Ta räägib, kuidas ükskord naine läks tööle ja tema tõbisena koju käi. Ühtäkki kuulis ukse taga kedagi nokitsemas.
    "Ta näitas töötõendit, ütles, et kahtlustavad mu naisel olevat varastatud auto. Tagantjärele mõistan, et see oli absurd. Mu naisel on otse salongist ostetud Toyota," räägib Annus.
    Tema olekust ja ilmest võib välja lugeda, et aastaid kestnud näriv pinge on tema elu kõvasti muutnud.
    "Ega ma tea … tagantjärele, eks see … (pikk paus) … Kõige lihtsamalt öeldes on see ikka arusaamatu. Mina kujutasin siiamaani ette … Me oleme siiani igasuguste riigiasutustega heas mõttes koostööd teinud. Me oleme arvanud, et ettevõtjad, valitsus, parlament on riigi huvide eest ühiselt väljas. Kujutasin ette, et olen samal pool rindejoont. Nüüdseks on selgunud, et kellegi ettekujutuses oleme meie justkui teisel pool. See on ehk kõige suurem moraalne löök," otsib Annus sobivaid väljendeid.
    Aasta tagasi otsisid kapo töötajad läbi Merko kontori, võtsid kaasa serveri kogu Merko tegutsemisajalooga ning osa Annuse dokumentidest. Annus ütleb, et kahtlustus tuli talle ootamatult. Küsimusele, kas selline ränk süüdistus tekitas temas viha, pettumust, nördimust, vastas Annus, et kõike.
    "Ega keegi, kes pole seda läbi elanud, saagi sellest tegelikult aru. Midagi hullemat on raske kirjeldada. Mis on hullem? Suremine, siis vähemalt ei tunne ise midagi."
    "Eks perel on ka raske, selles pole kahtlust. See on skisofreeniline olukord. Naine tõmbab kodus valjuhäälditel juhtmeid välja, et punased tuled ei põleks. On kartus, et kuulatakse pealt," ütleb ta.
    Nädala alguses tuli Annusel selgitusi anda ka Merko töötajatele.
    "Piisab sellest, kui kinnitame, et oleme olnud korralikud inimesed. Kui oled inimestega 10-15 aastat koos olnud, ega kellelgi küsimusi ole," lausub Annus.
    Ka sõprade toetus pole kadunud, ehkki üks osa neist on eemale tõmbunud. "Osa helistavad rohkem, kui enne, aga osa ei helista üldse. Ma arvan, et nad ei helista mitte selle pärast, et tahavad minust kõrvale hoida, vaid nad lihtsalt ei tea, kuidas käituda. See on inimlik. See on nagu raske haigusegagi," ütleb ta.
    Altkäemaksu võtmises kahtlustatav eksminister Villu Reiljan väitis, et pole Annusega suur tuttav. "Oleme mõned korrad kohtunud," ütles Reiljan.
    Annus kinnitab, et suhtleb kõikide erakondade tippjuhtidega võrdselt.
    "Usun, et kõikide erakondade tippjuhid tunnevad mind võrdselt. Ma pole kellegagi neist lähedane sõber ega käi läbi perekonniti. Kõik teavad mind ja mina tean kõiki. Mul pole kellegagi halbu suhteid," ütleb ta.
    "Mitte ainult vihavaenlasi, vaid mul pole üldse vaenlasi! Võib-olla ainult kadedaid, mis on meie rahva iseloomulik joon."
    Annuse advokaatide hinnangul on talle esitatud kahtlustuse sisu segane, sama väitsid ka Reiljani advokaadid. Kui suur on tõenäosus, et kahtlustusele järgneb süüdistus?
    "Kui surve jätkub, siis mis variandid on? Käin viis aastat kohut, mõistetakse õigeks, öeldakse - mis teha, normaalne protsess? Riigiorganil pole mõistlikku põhjust taanduda. Isegi, kui otsest põhjust pole. See on mundriau küsimus," räägib Annus.
    Ta lubab oma õigusi kaitsta lõpuni, muid variante ta ei näe. Advokaadid pakuvad protsessi pikkuseks 4-5 aastat.
    Annus ütleb, et tema meelest võiks prokuratuur avalikustada kahtlustuse sisu, sest tema seda teha ei või. Prokuratuur on seisukohal, et avalikustamine kahjustab asjaosaliste huve.
    "Mis mind rohkem kahjustab? Kui nad ütleksid, mis toimub ja kõik saaksid seda lugeda - minule see meeldiks. Aga sedapidi on ju huvitavam! Altkäemaks ja altkäemaks, kuid mis tegelikult toimub, ei tea keegi. Hankige prokuratuurist luba, et Annus võib sisust rääkida ja mina olen nõus!"
    Maadevahetuste uurimine kapos algas juba 2005. aastal, kui huviorbiidis oli maa-ameti juht Kalev Kangur. Aasta pärast võttis kapo Kanguri vahi alla, vahistati ka ärimehed Einar Vettus, Tarmo Pedjasaar ja Tullio Liblik.
    Samal ajal otsis politsei läbi mitmed firmakontorid, sealhulgas Merko peakontori, võttes kaasa serveri ja osa dokumente.
    Merko oli üks firmadest, kes vahetas 4-5 maastikukaitseala magusate kruntide vastu Tallinna kesklinnas, Kristiines, Tiskres ja Tabasalus, teenides vahelt kümneid, kui mitte sadu miljoneid kroone. Tollal ütles Merko Ehituse juht Tõnu Toomik, et ettevõtet ei kahtlustata milleski.
    Nüüd, oktoobris esitas kapo kahtlustuse altkäemaksu andmises ärimees Tullio Liblikule, Andres Sarrile ja Merko suuromanikule Toomas Annusele. Viimast süüdistatakse ka usalduse kuritarvitamises. Altkäemaksu võtmises kahtlustatakse aga eksministreid Ester Tuiksood ja Villu Reiljani.
    Annuse kinnitusel on kahtlustused tema jaoks arusaamatud.
    Asjaosalised on palganud endale kallid tippadvokaadid. Ester Tuiksood kaitseb vandeadvokaat Asko Pohla, Villu Reiljanit Aivar Pilv ja Tarmo Sild. Merko Ehitus on sõlminud oma õiguste kaitseks õigusabilepingu advokaadibürooga Teder, Glikman & Partnerid. Lisaks esindab Toomas Annust suhtekorraldusfirma Corpore.
    Olime hiljuti tsiklimatkal Lõuna-Prantsusmaal. Ajakirjanikud helistasid talle ja küsisid selle teema kohta. Keegi ajakirjanikest oli valmis suisa meie juurde lendama. Toomas ütles, et tal pole selle vastu midagi, kuid ta ei oska öelda, kus me täpselt järgmisel päeval oleme. Selle üle sai natuke nalja visatud.
    Mulle ei tule meelde, et matkadel või mäesuuskadel oleksime kunagi tööst rääkinud. Räägime kõigest muust, kuid mitte tööst.
    Ta on aktiivne inimene, oleme koos reisinud ja sportinud. Mäesuusataja, jalgrattasõitja, murdmaasuusataja ja mootorrattasõitja. Ta on seltskondlik, sõbralik, ettevõtlik. Just tema paneb alati paika tsiklimatka marsruudi, on kaardilugeja ja eessõitja.
    Mis puudutab kahtlustust, kas see on põhjendatud, seda näitab aeg. Kahtlustus pole siiski süüdistus. Sellest võime rääkida, kui asi on läbi käinud kohtust.
    Mina seda lugu hästi uskuda ei tahaks. Reisidel oleme pigem poliitikuid kritiseeritud. Kui rääkida nende toetamist. Kogu see asi tundub mulle naljakana. Mina ei usu, et Toomas Annus altkäemaksu andis.
    Tark on siinkohal mitte ühtegi hinnangut anda. Küll on selge, et see protsess on õigusriigi katsekivi. On oluline, et õigusorganid saaksid oma tööd hästi teha. Teistpidi, mitte keegi pole süüdi enne, kui kohus teda süüdi ei mõista. Mõistetav on ka avalikkuse soov tõde teada saada.
    Me tahame olla ju avatud riik, meie huvi pole, et ühiskond jääks pimedusse. Meie majandusruum peab olema aus ja eetiline. On vale arusaam, et ettevõtja on nagu lõvi džunglis, kelle reeglid kehtivad ning keda huvitab ainult kasum. Ettevõtjal peab olema sotsiaalne vastutus. Majanduskeskkond peab olema aus ja puhas.
    Arvan, et Toomast aitavad praegusel ajal tema huumorimeel ja sihikindlus.
    Kuidas ma olukorda kommenteerin? Mind huvitab, miks ja kes tegi otsuse, et just need poliitikud ja need ärimehed on vaja liistule võtta.
    Ma jagaksin erakondade toetajad kolmeks. Esimene grupp on need, kes toetavad tõesti maailmavaadet. Teine grupp ärimehi on need, kes ostavad "pileti", osalemaks riigihangetes või kohaliku omavalitsuse detailplaneeringute menetlemises. Neile ei pruugi see meeldida, aga nad võtavad seda kui poliitikute kehtestatud mängureegleid, mida lihtsalt peab tegema, et oma ettevõtet elus hoida ja arendada. Mingit konkreetset vastuteenet nad poliitikutelt ei taha. Kolmas grupp on need, kes annavad erakondadele raha ja saavad kokkulepete järgi konkreetseid teeneid vastu.
    Tundes Toomast neliteist aastat, võin öelda, et Toomas on olnud enamasti esimeses grupis ja viimasel ajal ka teises grupis. Kolmandasse gruppi ta kindlasti ei kuulu.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.