Väljarändajate hääled võivad otsustada kaksikute saatuse

Sirje Rank 19. oktoober 2007, 00:00

Ehkki vähem kui kaks aastat tagasi võimule tulnud rahvuslik-konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei valitsusaega on iseloomustanud suur sisepoliitiline ebastabiilsus ning pidevad tülid naaberriikide ja Brüsseliga, on parteil jätkuvalt tugev toetus riigi katoliiklikes maapiirkondades. Tugeva lõpuspurdi järel on aga viimaste küsitluste järgi napilt juhtima läinud suurim opositsioonipartei - Donald Tuski juhitud liberaalne Kodanikeplatvorm.

Peaminister Jaroslaw Kaczynskile on valimistel kindlasti toeks ka Poola kümne aasta kiireim majanduskasv ning elujärje paranemine, ehkki majandusteemad ise pole praeguse valitsuse jaoks prioriteediks olnud. Põhirõhk on läinud kommunismiaja pärandi klaarimisele, mis kohati on võtnud lausa nõiajahi mõõtmed. Riigifirmades ning institutsioonides alates televisioonist keskpangani on läbi viidud suurpuhastused ning ametisse pandud parteile ja valitsusele lojaalsed inimesed.

"Majandusreformide ja eelarvetasakaalu seisukohast käivitus halvim stsenaarium juba selle valitsuse moodustamisega," kommenteeris agentuurile Reuters maineka reitingufirma Standard & Poor's analüütik Kai Stukenbrock. Kui ametisse astuks uus valitsus ja jätkaks reforme, oleks loota reitingu tõusu, vihjas Standard & Poor's.

Investorite usaldus pole aga sellest kõigest kannatanud - läinud aasta 11 miljardi euro järel prognoosib Poola tänavu välismaiste otseinvesteeringute kasvu rekordilisele 12 miljardile eurole.

Euroopa Liidus on Kaczynskid oma riiaka ja iseka käitumisega Poola nurka mänginud - eriti halvad on suhted Saksamaaga, keda on ajaloosündmusi meenutades korduvalt provotseeritud ja solvatud. Vene-Saksa gaasitoru on Poola nimetanud uueks Molotovi-Ribbentropi paktiks.

Poola veto taga on kinni ka Euroopa Liidu ja Venemaa uue partnerlusleppe kõnelused. Nii hellitatakse ka Euroopas lootusi, et valimiste järel puhuvad Varssavis uued ja koostööaltimad poliitilised tuuled.

2005. aastal valimised kaotanud Donald Tuski partei loodab revanši. Valimisprogrammis lubab partei Poolas kehtestada 15protsendilise ühtlase tulumaksumäära ning kiirendada erastamist ja euro käibelevõttu. Üheks teemaks on ka massiline väljaränne Poolast - lahkunud on juba ligi 2 miljonit inimest.

"Meie Kodanikeplatvormis usume, et Poola suudab olla tänapäevane ja jõukas riik, kust miljonid inimesed ei pea välismaale leiba teenima minema," ütles Tusk hiljuti peaministriga peetud teledebatis.

Tasavägises heitluses võivad otsustavaks saada just välismaal elavate poolakate hääled.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing