Altkäemaksuskandaal kui suhtekorraldaja kullaauk

Kadri Jakobson 23. oktoober 2007, 00:00

"Arvata võib, et tasud on märkimisväärsed," ütleb suhtekorraldaja Ivo Rull altkäemaksus kahtlustatava Toomas Annuse esindaja Meelis Kubitsa ja tema firma Corpore kohta. Samas ütleb Rull, et see ei pruugi Kubitsale ega Corpore mainele kasuks tulla.

"Summad võivad olla suured, kuid Corpore on sellega oma klientuuri kujundanud," selgitab Rull. "On väljend "maffiaadvokaadid". Ei taha sama sõna kasutada, kuid teatud käekirja on Corpore välja kujundanud." Rull ei pea õigeks, et suhtekorraldaja istub intervjuud andva kliendi kõrval.

"Kriisidelt teenitakse vähem kui jooksva töö pealt," kinnitab suhtekorraldaja Janek Mäggi. "See tähendab suuremat ajakulu, kannatada võivad teised kliendid, kes rohkem sisse toovad." Tavaliselt peetakse kriisisituatsioonis palju koosolekuid, pannakse paika plaan, peetakse nõu, mis sõnumit edastada.

"Põhiline ongi maha võtta pinged," ütleb Mäggi. Ta toob näiteks Toomas Annuse, kes üllatas "Aktuaalse kaamera" otsestuudios pintsaku-lipsu asemel valge kampsuniga. "Rangus rikkuri mainega inimesele kasuks ei tule. Kampsun tekitas sooja lähenemise," ütleb Mäggi.

Kas Mäggi oleks pakkumise vastu võtnud? "Töö on töö, ehkki aeg-ajalt tekib eetiline tõrge, kui ei suuda klienti uskuda," räägib Mäggi.

Kubitsa sõnul on taoline protsess eelkõige proovilepanek. "Jorma Ollila ütles, et ettevõtte tugevust näitab see, kui investorite ette minnakse ka halbadel aegadel. Teame, et Merko Ehituse aktsionärid on oma hinnangu ettevõtte käitumisele juba andnud. Merko Ehituse juhtkonna tegevus on eeskujulik. Arvan muuseas sama prokuratuuri käitumise kohta," ütleb Kubits.

Oma mainele Kubits ohtu ei näe. "Ma tahaks tutvuda inimesega, kes väidab, et Baltimaade suurima ehitusfirma nõustamine ka keerulistel aegadel mõjub nõustaja mainele halvasti. Arvan, et siin on mõnel juhul ikka viinamarjad väga hapud," lausub Kubits.

PR-teenuste hinnad algavad väiksemates büroodes 1000 kroonist, vanemkonsultandid küsivad strateegilise nõustamise eest olenevalt mahust ja kliendist 1500-2000 krooni tunnis. Nõudlus kujundab hinna, seetõttu võib turul olla ka kliente, kes on valmis kõrgemat hinda maksma. PR-teenuste hinnal on kasvuruumi: Soomes küsivad kogenud vanemkonsultandid tunnitasuks ka üle 400 euro.

Kriiside puhul meie büroos eraldi tunnihinda pole, küsimus on töömahu suurenemises. Mulle tundub üldse kriisikommunikatsiooni mõiste ületähtsustatud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:07
Otsi:

Ava täpsem otsing