Eesti juhib hinnatõusus

ÄP 23. oktoober 2007, 00:00

Ka teistes Euroopa riikides on nendes harudes hinnad oluliselt kerkinud, kuid Eesti on hinnatõusu poolest siiski esimeste seas.

Peamine toiduainetööstuse mõjutaja oli hinnatõus piimatööstuses, kus tootjahinnad kasvasid septembris 27%. Alates juulist on piima kokkuostuhind võrreldes aasta varasema ajaga järjest kerkinud, see on kajastunud ka tootjahindades. Teravilja kallinemine mõjutas osaliselt hinnatõusu jahu- ja tangainete tootmises (31%).

Puidutööstuses on hindade aastane kasv tänavu püsinud 20% lähedal, ka septembris olid tootjahinnad 19,5% kõrgemad kui mullu. Hinnasurve taga on peamiselt toormehindade tõus. Puidusektori hinnatõus iseloomustab ka Soomet, Rootsit ja Lätit.

Ehitusmaterjalitööstuses on hinnad kasvanud. Aastaga on tootjahinnad tõusnud 13%, kuid ettevõtjate hinnangul on hinnatõus peatumas.

Konjunktuuriinstituudi küsitletud ettevõtjatest prognoosis kaks kolmandikku lähitulevikuks müügihindade püsimist praegusel tasemel, hinnatõusu ootas ligi 30% küsitletutest. Üldiselt on hinnatõusuootused vähenenud, eranditeks toiduainetööstus ning rõiva- ja tekstiilitööstus. Toiduainetööstuses oodatakse hinnatõusu seoses tooraine kallinemisega.

Pärast mitmekuist langust olid naftasaaduste impordihinnad aastatagusest kõrgemad (kasv 3%) eelmise aasta madala võrdlusbaasi tõttu. Mullu septembris algas nafta maailmaturuhinna langustrend.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing