Ministeerium: toiduainete tarbimine ületab tootmist

Anne Oja 23. oktoober 2007, 00:00

7. oktoobri seisuga oli interventsiooniteravilja vaba varu ainult 1600 tonni nisu, mis moodustab ELi aastasest teravilja tarbimise mahust vaid protsendi murdosa. Aastaga söövad eurooplased ja nende kasvatatavad loomad 260 miljonit tonni teravilja.

Piimatoodete tarbimine suureneb lähema kümne aasta kestel kogu maailmas veerandi võrra, vahendas Laansalu Suurbritannia majandusühingu Dairy UK uuringu tulemust. 2015. aastaks kasvab Euroopa vajadus piimatoodete järele 126,3 miljoni tonnini.

Laansalu rääkis, et ELi kokkuostulaod on praegu piimasaadustest tühjad. Või sekkumisostu varu, mis oli 2003. aastal 223 000 tonni, jõudis nulli tänavu. 2003. aaastal 194 000 tonnini kasvanud lõssipulbri varu sai otsa juba mullu.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) andmetel on kõik sekkumiskokkuostu teel omandatud ja Eesti ladudes seisnud või ning vili maha müüdud.

Tänavu jaanuaris müüs PRIA maha viimased 19,9 tonni teravilja. Tonni hind oli 1900 krooni.

Võid müüs PRIA tänavu 19. veebruarist 19. märtsini, saades selle ajaga lahti 947 tonnist kaubast. Võitonn maksis 37 082-37 553 krooni.

Eelmise aasta augustis oli PRIA ladudesse hoiustanud üle 22 455 tonni otra ja 792 tonni nisu. Sellise hulga vilja kokkuostuks kulus 44 miljonit krooni. Võid oli kokku ostetud 1770 tonni.

Kui oleks mullu kogu selle vilja ja või kaubavagunitesse laadinud, saanuks rongi 745 viljavaguni ja 59 võivaguniga.

Tänavune nisutoodang vähenes möödunud aastaga võrreldes 10 miljonit tonni. "Prognoositav tarbimine ületab tootmist 16 miljonit tonni," rääkis Laansalu statistikale tuginedes.

Ehkki söödateravilja tootmine ületas prognoositavat tarbimise mahtu 17,2 miljoni tonni võrra, ei kata see mullust varude vähenemist, kuna tarbimine ületas toona 36,3 miljonit tonni.

7. oktoobri seisuga oli Euroopa Komisjoni poolt Euroopa siseturule müügiks broneeritud vaba maisi jääk 464 700 tonni. Alates tänavu suvest pole ükski tootja oma vilja sekkumiskokkuostu pakkunud. Möödunud aasta suvest selle aasta suveni, nagu kestab kvoodiaasta, toodi Euroopa Liidu riikidesse sisse 4 miljonit tonni maisi.

Teraviljabilanssi pingestab ka laienev biokütuse tootmine.

Ehkki toiduainete hinnad hakkasid järsult tõusma üsna hiljaaegu, pole toidutoorme puudus eile tekkinud. "Nõudluse kasvu ja pakkumise vähenemise põhjustest ehk väärpoliitikatest avaldas analüüsid Washingtonis asuv Rahvusvaheline Toidupoliitika Uuringute Instituut juba 1999. aastal," märkis Laansalu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:07
Otsi:

Ava täpsem otsing