Osta, hoia, müü - aga hoia eemale?

ÄP 23. oktoober 2007, 00:00

Nädalavahetusel toimunud Tallinna börsi investeerimismessil soovitas investeerimispankur Joakim Helenius umbes järgmise aasta sama ajani oodata.

Üllatuslik, kuid see-eest vägagi konkreetne soovitus. Osta, hoia, müü kõrvale andis Helenius sisuliselt soovituse - hoia (börsist) eemale!

Me ei jaga Joakim Heleniuse pessimismi.

Võimalik, et Helenius pidas silmas kitsamalt Tallinna börsi. Võimalik, et Viisnurga, mille omanik Helenius oli, kaheks jagamist ei võtnud siinsed investorid vastu nii, nagu Helenius lootis. Moodustunud Trigon Property Developmenti aktsia on oma sünnihetkest kõvasti langenud.

Kindlasti ei ole Tallinna börs investeerimise alfa ja oomega, investor ei pea olema lojaalne ainult ühele börsile nagu ühele tööandjale või abikaasale. Osta, müü ja vaheta. Vähem raskemeelsust, rohkem fun'i.

Lähimatest börsidest tasub vaadata näiteks Riia ja Vilniuse poole. Situatsioon on huvitav selle poolest, et vaatamata Läti makronäitajatele, mis on Eesti omadest hullemad, pole Riia börsi käekäigul häda midagi. Leedu makronäitajad on Eesti omadest paremad, seega võiks Vilnius olla huvipakkuv. Pealegi on Läti ja Leedu firmade aktsiatega kauplemine sama hõlbus kui Eesti omadega.

Kaugematest kohtadest kasvavad mühinal Hiina ja India. Sinna investeerimisel on juba globaalne mõõde juures. Globaalsest lokaalse juurde tulles jääb vahepeale palju huvitavaid börse, näiteks KIE - Kesk- ja Ida Euroopa.

Tegelikult pole ka Eesti tänastel majandusnäitajatel de facto häda midagi. Kui Eestit väisaks investor, kes pole Eestist midagi varem kuulnud ja kel tuleks otsustada hetkeseisu alusel, ei tohiks meie väljavaated halvad olla. Ent meie ise teame minevikku ja püüame selle alusel ära arvata tulevikku, mis võib olla segav faktor.

Millegipärast on õhus pinev ootus, et nüüd kohe-kohe juhtub midagi. Ja tingimata halba.

Selle aasta esimesel poolel oli tunda kartusi, et kordumas on 1997. aasta, mõned mosaiigikillud langesid tõepoolest kokku. Võimalik, et kardetakse kümne aasta taguse börsikrahhi kordumist.

Ent tollasest eufooriast pole täna jälgegi, investorite põhimass on ettevaatlik ja Tallinna börs on langenud aasta alguse tasemele. Seega võiks võtta aktsiate madalamaid hindu kui osturalli või hullude päevade sarnast pakkumist.

Tõsi, Tallinna börsi aktsiate nimekiri oli eile valdavalt punane. Keegi ei saa garanteerida, et see ka täna pole punane. Aga stardiks tuleb valmistuda juba siis, kui punane veel põleb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing