Poola pöörab uue põneva lehekülje

Sirje Rank 23. oktoober 2007, 00:00

Läänemere põhja plaanitava gaasitoru vastu pole aga ka Poola uuelt valitsuselt soojemat suhtumist loota.

Eile näitasid pühapäeval toimunud valimiste tulemused ligi kümnepunktist edumaad suurimale opositsiooniparteile Kodanike Platvorm, mis sai kokku üle 41 protsenti häältest. Koos tõenäolise partneri Talunike Parteiga, mis kogus 8 protsenti häältest, on Donald Tuski juhitaval parteil 460kohalises parlamendis 243 kohta. Peaministri ametist lahkuva Jaroslaw Kaczynski Seaduse ja Õigluse Partei sai 32 protsenti häältest. Jaroslawi kaksikvend Lech jätkab presidendiametis 2010. aastani.

Eile Poola valimistulemustele kiirhinnangu andnud Danske Bank usub, et uus valitsus on reformimeelsem ja välisinvesteeringute suhtes sõbralikum kui võimult lahkuv valitsus. Valimiste eel peetud teledebattides seadis Tusk eeskujuks Eesti ja Iirimaa majandusimet ning tahab Eesti eeskujul kehtestada ka Poolas proportsionaalse tulumaksu.

Kindlasti on Poolas nüüd oodata ka erastamisprotsessi kiirenemist, mis eelmise valitsuse ajal soiku jäi. Muu hulgas ootavad järge mitmed kütuse- ja energeetikafirmad. Koos erastamisega tuleb firmasid juurde Varssavi börsile, kuhu tänavu on lisandunud juba ligi 60 firmat ja umbes 20 ootab järge. Noteeritud on ka mitmed välismaised firmad, sealhulgas Eesti ettevõtted Olympic Entertainment Group ja Silvano Fashion.

Danske Bank prognoosib, et uue valitsuse eelarvepoliitika on kokkuhoidlikum, mis toob lähemale ülemineku eurole. Poola eelarvedefitsiit oli mullu 3,8 protsenti ja peaks tänavu alanema 3 protsendile. Euroga liitumist visandab Tuski partei 2012. aastaks.

Euroopa Liit, millel on euroskeptiliste Kaczynskitega viimasel kahel aastal ridamisi probleeme olnud, võis eile kergendatult hingata. "Olen kindel, et Poola järgmise valitsusega on meie koostöö viljakas," ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. "Poola tulevik on tihe koostöö Euroopa sõpradega, selle asemel et igal võimalikul juhul Euroopale vastanduda," ütles europarlamendi sotsialistide fraktsiooni juht Martin Schultz.

Suhetes Venemaaga sõltub palju ka Moskvast, mis juba kaks aastat ei lase oma turule Poola lihatooteid. Poola pani seepeale veto ELi ja Venemaa uue partnerlusleppe kõnelustele. Tõenäoliselt ei too siin muutust ka sel nädalal toimuv ELi ja Venemaa tippkohtumine.

Niisamuti püsib Poola negatiivne suhtumine Saksa-Vene gaasitorusse. "Nord Streami projektis ei oota ma suuremaid muudatusi," ütles Interfaxile Energiauuringute Instituudi analüütik Tomasz Chmal. Küll aga usub Chmal, et uus valitsus pöörab enam tähelepanu energiaturul uute võimsuste ehitamisele ja uute ühenduste rajamisele naaberriikidega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing