Ukraina miljardär tunnistas end avalikult Nitroferdi omanikuks

ÄP 24. oktoober 2007, 00:00

Kohtla-Järvel tegutsev firma Nitrofert toodab Venemaalt tarnitavast gaasist ja viiest protsendist Eesti elektrienergiast mineraalväetisi.

Ettevõtte juhid räägivad avalikult ja teatud uhkustundega sellest, millist kasu annab piirkonnale nende firma, kus töötab üle 450 inimese. See-eest eelistatakse vaikida, kuidas ja kelle abiga lahendab Nitrofert Venemaalt gaasi tarnimisega seotud küsimused.

Äriringkonnad ja ajakirjanikud üritasid mitu aastat tulemusteta aimata, kellele Nitrofert tegelikult kuulub. Ettevõtte saladuslikud omanikud ei ilmutanud end mitte kusagil ega kuidagi, varjates end edukalt kaugete välismaiste kompaniide ja offshore-firmade taha. Ja alles päris hiljuti leiti ettevõtte omanik üles. Selleks osutus Ukraina miljardär Dmitri Firtaš, kes tunnistas avalikult Nitroferdi oma rahvusvahelise kontserni Group DF tütarfirmaks.

2007. aasta suvel võttis Firtaš vastu põhimõttelise tähtsusega otsuse tulla lõplikult varjust välja, et edaspidi ajada täiesti avalikku ja läbipaistvat äri. Praegu hinnatakse tema varandust 2-2,5 miljardile dollarile. Dmitri Firtaš kuulub kümne kõige rikkama ukrainlase hulka.

Põhjarannik kirjutas, et Firtaš on seadnud sihiks saada oma valdusse ka samasugune ettevõte Ukrainas. Selle nimi on Odessa sadamatehas. Riik kavatseb erastamisoksjoni käigus saada selle eest vähemalt 500 miljonit dollarit. Kõige tähelepanuväärsem on see, et enampakkumisel osaleb ka Nitrofert.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing