Kinnisvaraarendaja kasvatas Hansapanga laenukahju

Silvia Kruusmaa 25. oktoober 2007, 00:00

Üks ühekordne juhtum Baltimaades põhjustas Swedbankile Balti riikides suuremad laenukahjumid kui neljas eelnenud kvartalis. Hansapanga Grupi juht Erkki Raasuke selgitas Rootsi uudisteagentuurile Direkt, et Hansapanga laenukahjum tuli ühest Tallinna kesklinna kinnisvaraarendusprojektist.

Pangajuht võttis Swedbanki tegevuse selles sektoris kokku järgmiselt: "16 protsenti Balti riikide laenuportfellist on kinnisvarafirmad."

Hinnanguline laenukahju ehk Hansapanga netoprovisjonid olid kolmandas kvartalis 7,6 miljonit eurot ehk 119 miljonit krooni. Netoprovisjonide suhe laenudesse oli kolmandas kvartalis 0,43 protsenti, võrrelduna 0,14protsendiga teises kvartalis.

Hansapank Eesti peadirektor Priit Põldoja selgitas, et võimalikku laenukahju kasvu on tekitanud eeskätt üks klient. Netoprovisjonide summa ehk laenu- ja garantiikahjumid olid kolmandas kvartalis 8,1 miljonit eurot, kasvades aastaga üle kahe korra. See summa sisaldab nii mahakantud laene, mida pank ei looda enam tagasi saada, provisjone ehk hinnangut, kui suurest laenusummast võib pank ilma jääda, ja sealt summast on omakorda maha võetud tagasisaadud laenud.

Mahakantud laenude summa oli kolmandas kvartalis 1,2 miljonit eurot. Hinnanguline summa, millest pank võib ilma jääda, oli kolmandas kvartalis 6,9 miljonit eurot, mille hulka oli arvatud ka üks salapärane suurklient. Kui suure osa sellest 108 miljonit kroonist oli ühe kliendi laenatud, Põldoja öelda ei tahtnud.

"Põhimõtteliselt on tegu väga väikeste kahjumitega. Panga laenukahjumid on olnud ja on väikesed. Kui majanduskeskkond jaheneb, tuleb arvestada ka laenukahjumite suurenemisega. Hetkel ei ole laenukahjumid panka sisse löönud," rääkis ta.

Põldoja sõnul peavad nad silmas, et majandustsüklis ei ületaks netoprovisjonid 0,35%. "Üheksa kuu keskmist vaadates on see number kindlasti alla selle näitaja, nagu ka viimastel aastatel on olnud," märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing