Vana koer Microsoft tegi uue triki

Tarvo Vaarmets 29. oktoober 2007, 00:00

Tänu edukale videomängu Halo 3 ja Windowsi uute versioonide müügile hüppas Microsofti esimese kvartali puhaskasum 23% ehk 4,3 miljardi dollarini. Käive kosus aga 27% ja jõudis 13,8 miljardi dollarini.

"Ma ei saaks olla rohkem rahul," kommenteeris Bloombergi vahendusel tarkvaragigandi majandustulemusi Fort Pitt Capital Groupi analüütik Kimberly Caughey, kelle tööandja hallatavate väärtpaberite hulgas on ka Microsofti aktsiaid.

"See näitab tohutut nõudlust," viitas ta Bill Gatesi loodud ettevõtte toodetele.

Arvutitootjad pakuvad operatsioonisüsteemi lihtsama versiooni Vista Basicu asemel nüüd enamasti Vista Home Premiumit, mis toob ühe koopia kohta 50 dollarit rohkem sisse. Lisaks teeniti suuremat tulu ka tänu Venemaal ja Hiinas veidi tagasi tõmbunud tarkvarapiraatlusele.

Vähem kui nädala jagu kvartalis müügil olnud Halo 3 ületas igasugu prognoose. Alles 25. septembril poelettidele ilmunud mäng osutus omas valdkonnas USA kuu parimaks müügiartikliks. See tähendas kuu arvestuses ka Microsofti mängukonsooli Xbox 360 esmakordset seljavõitu Nintendo Wii üle. Microsoft suutis lõppenud kvartalis müüa 1,8 miljoni Xbox 360, samal ajal kui näiteks Hester Capital Managementi analüütik Scott Neuendorf ootas 1,2 miljoni suurust numbrit. Xboxi käive paisus isegi 91%, olles märkimisväärselt kõrgem ka Microsofti enda 40%-lisest kasvuprognoosist.

"Esimese kvartali tulemused on tõeliselt silmapaistvad," märkis Pacific Crest Securitiese analüütik Brendan Barnicle.

"Tundub, et nendest uutest toodetest saadud impulss hakkab aasta teises pooles tõsiselt esile tulema," vihjas ta suurkontserni võimalikule roosilisele tulevikule.

Siiani konkurentide Oracle'i, Google'i ja Apple'i aktsiate sabas sörkinud Microsofti aktsiad olid tegelikult juba alates kvartali lõpust analüütikute prognoose ületavate tulemuste ootuses suuna ülespoole võtnud. Nüüd aga vuhisesid Microsofti aktsiad pärast tulemuste avaldamist juba järelturul 10% ülespoole, lõpetades reedese börsipäeva 35,03 dollari peal ehk 9,5% eelmisest sulgemishinnast kõrgemal.

E.K. Riley Investmentsi analüütik Robert Toomey sõnas CNNMoney vahendusel, et viimaste aastate jooksul on Microsofti kui kasvuaktsia osas olnud märgata kahtlusi.

"Aga tugev tulemusaruanne lämmatab mõningate pessimistide hinnangud," ütles Toomey.

Kasum ületas analüütikute keskmist prognoosi 15% võrra, käibeks oodati aga keskmiselt 12,6 miljardit dollarit.

Steve Ballmeri juhtimise all on Microsoft välja arendanud kallimad versioonid operatsioonisüsteemist Vista, samuti suhtub Ballmer väga tõsiselt võitlusse Google'iga, ostes ettevõtteid ja sõlmides internetireklaame puudutavaid lepinguid.

"Kõik ärid vastasid meie ootustele või ületasid neid," täheldas Microsofti finantsjuht Chris Liddell.

Microsoft teatas eelmisel nädalal, et ostab 240 miljoni dollari eest väikese osaluse suhtlusportaali omavas Facebookis ning hakkab viimase abil müüma reklaami USAst kaugemalgi. Liddelli teatel laiendatud kokkulepe aga lähikvartalite jooksul erilist mõju ei avalda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing