Gruusia protestib diktaadi vastu

Sirje Rank 05. november 2007, 00:00

Gruusia reformikursile pööranud rooside revolutsiooni aastapäeva tähistasid reedel ja nädalavahetusel Thbilisis nelja aasta suurimad valitsusvastased meelavaldused. Muu hulgas nõuti president Mihhail Saakaðvili tagasiastumist.

Ehkki mitmed Saakaðvili käivitatud reformid on rahva seas populaarsed, kasvab kriitika, et president tüürib Gruusiat demokraatlikult arenguteelt kõrvale, kallutades kohtusüsteemi ning takistades elujõulise opositsiooni arengut.

Rahvas pole rahul ka oma elujärje aeglase paranemisega olukorras, kus riigi majandus on viimased aastad kasvanud 10% tempos.

Gruusia killustatud opositsioon koondus lõpuks tänavu septembris, kui puhkes skandaal endise kaitseministri ja kunagise presidendi lähikondse Irakli Okruaðvili ümber, kes süüdistas Saakaðvilit korruptsioonis ning atentaadi kavandamises mõjuka ärimehe vastu.

Praegu on opositsiooni põhinõudmine, et Gruusia korraldaks kevadel uued parlamendivalimised ning muudaks konstitutsiooni, et anda suurem võim parlamendile.

"See, mis praegu Thbilisis toimub, on test, kas Gruusia poliitilises süsteemis selle tänasel kujul on kohta kriitikale ja ratsionaalsele arutelule," ütles USA asevälisminister Daniel Fried läinud nädalal Thbilisis toimunud rahvusvahelisel konverentsil.

Poliitiline areng pole suutnud sammu pidada radikaalsete majandusreformidega, mille eest Maailmapank hindas Gruusia mullu üheks maailma parimaks reformiriigiks.

Gruusia rahandusminister Nika Gilauri ütles agentuurile Bloomberg, et hindab ise üheks suuremaks eduks võitlust korruptsiooniga, mida on tähele pannud ka Transparency International.

Riiki tulvavad välisinvesteeringud, mis peaksid tänavu kasvama 2,7 miljardile dollarile.

Vaid õigusriigi põhimõtete järgimine ehk seaduse võim on kategooria, kus rahvusvahelised organisatsioonid nagu USA õiguskaitseorganisatsioon Freedom House annavad Gruusiale praegu madalama hinde kui 2003. aasta revolutsiooni eel, kirjutas Wall Street Journal. See ei ole kindlasti hea kuvand riigile, mis tahab saada ELi ja NATO liikmeks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing