Inimesed on valmis kukrut kergendama

06. november 2007, 00:00

83 protsenti küsitletutest on veendunud, et peavad muutma oma elustiili, vähendamaks süsinikdioksiidi atmosfääri paiskamist, teatas Reuters.

61 protsenti vastanutest on arvamusel, et looduse säästmise ning süsinikdioksiidi emissioonide vähendamise nimel tuleks tõsta energiahindu.

Rahvusvahelise poliitiliste hoiakute uurimisprogrammi esindaja Steven Kull märkis, et inimesed üle maailma on aru saamas - kliimamuutuste tõttu tuleb oma käitumist muuta. "Üks ajend nendeks muutusteks oleks kõrgemad energiahinnad, sest energiatootmine põhjustab kliima soojenemist," lisas ta.

Elektri tootmises ning transpordis kasutatavate fossiilsete kütuste põletamine paiskab atmosfääri süsinikdioksiidi, mis teadlaste hinnangul toob sel sajandil kaasa keskmise temperatuuri tõusu 1,8-4° C. Soojema kliimaga kaasnevad üleujutused, näljahädad ning tormid, mis seavad ohtu miljonite elu.

Kliimamaksudele polnud toetus nii suur kui energiahindade tõstmisele, kuid vastajate poolehoidu mõjutas soodsalt väide, kui kliimamaksudest laekuvat raha kulutatakse energiaefektiivsemate tehnoloogiate või rohelise energia tootmisviiside arendamiseks.

Samuti toetasid inimesed rohelisi makse paremini siis, kui üldine maksukoormus sellega seoses ei tõuse ehk maksumaksja rahakotis ei muutuks midagi.

Hiina vastajate arvamused ei erinenud teiste riikide vastajate omadest, kuigi Hiinast on peagi saamas maailma suurim saastaja. Iga nädal avab Hiina uusi söeelektrijaamu, et majanduse kasvavaid energiavajadusi rahuldada. Praegu on maailma suurim süsinikdioksiidi õhkupaiskaja veel USA, kuid Hiina liigub jõudsalt kannul.

BBC World Service'i tellimusel küsitlesid kaks uuringufirmat 21 riigis 22 000 inimest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing