13. november 2007 kell 22:00

Nagu isa, nõnda poeg

On inimesi, kellest räägitakse ja kirjutatakse vaid head, ning neid, keda jälitab eluaegne kahtluse vari. Sinna teise kategooriasse võivad kuuluda ka miljonärid Toomas ning Raivo Tamm, kes juhivad koos Jõhvis baseeruvat transpordifirmat T.R. Tamme Auto, mis on muuseas Kiviõli Keemiatööstuse emaettevõte.

Sama ettevõtet, mida juhib Toomas Tamme naise vend Robert Karpelin, kahtlustab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sohimängus, nagu kirjutab hiljutine Põhjarannik. Lugu nimelt selles, et kui ministeerium ootab firmalt investeeringuid, et täita varsti karmistuvaid keskkonnanõudeid, väidab ettevõtte omanik Tamm, et tal puuduvad selleks vahendid. Samas on keemiatööstuse emafirmal, kust Tammed kokku 16 miljonit krooni dividende võtsid, ligi veerand miljardit krooni jaotamata kasumit.

Raivo Tammele heidab aga prokuratuur ette, et too pole maksudega õigesti arveldanud, mistõttu veetis mees mullu oktoobris 48 tundi vahi all.

Siiski iseloomustavad meeste tuttavad mehi positiivsest küljest. "Toomas on riskialdis majanduse arendaja," märgib vana tuttav, Kiviõli Keemiatööstuse juht Robert Karpelin. Raivo kohta ütleb ta, et poiss oli pisikesenagi hea ärivaistuga ja suureks saades hakkas äriga tõsisemalt tegelema.

Toomase ja Raivo ühisfirma juht Raivo Murd räägib aga vanema Tamme kohta, et tegemist aktiivse isikuga, kel selge pilt silme ees. "Palju asju, mis ta endale ette on võtnud ja mille kohta sõbrad ennustasid, et ta nendega välja ei tule, on tal õnnestunud," räägib Murd.

Pärin, kuidas mehed koos töötades omavahel hakkama saavad. "Tülisid tuleb ikka ette, aga nagu öeldakse: vaidluses sünnib tõde," sõnab kunagi Narva linnapeana tingimisi vangistusega karistatu.

Helistades Toomas Tammele, keeldub too kategooriliselt endast rääkimast.

"Parem oleks, kui te must ei kirjutaks. Ei ole seda väärt. Kui tulevikus midagi tõsist välja mõtlen, siis olen väga nõus üht-teist rääkima," sõnab ta.

Praegu välismaal viibiva poja kohta on Tamm aga nõus paar lauset poetama. Nii avaldub, et pereärisse sisenemine oli Raivo enda idee, kuid põhiliselt tegeleb ta transpordiäri asemel ikkagi kinnisvaraga.

"Eks need noored ole, nagu nad on," arutleb Tamm.

Nii on Raivo Tammel seljataga ka üpris pikk õpingute tee, kuigi Toomase hinnangul tal ühtegi kooli lõpetatud pole.

"Päris keemikuks ta ei hakka ega mingit tehnoloogiat välja mõtle, kuid saab hakkama," räägib Toomas Tamm.

Autor: Gert D. Hankewitz

Hetkel kuum