14. november 2007 kell 8:36

Börsikommentaar: USA tugev tõusupäev värvis Aasia roheliseks

USAs oli eile börsidel võimas tõusupäev, mis nakatas ka Aasia.

USA aktsiaturul oli eile kahe kuu suurim päevane ralli. S P 500 indeks tõusis 2,9 protsenti, 1481,05 punktini. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 2,5 protsenti, 13 307,09 punktini. Nasdaq tõusis 3,5 protsenti, 2673,65 punktini.

Investeerimispank Goldman Sachs teatas, et neil pole kavas mingeid olulises suuruses hüpoteekvõlakirjade mahakandmisi. Goldman Sachsi aktsia hind tõusis 8,5 protsenti, 233,04 dollarini.

Üleeile suure kukkumise teinud maaklerfirma E*Trade aktsia tõusis eile 40,9 protsenti, viie dollarini. Üleeilne aktsia kukkumine oli tingitud sellest, et üks analüütik kirjutas, et maaklerfirma võib minna pankrotti. Eile kirjutas BMO Capital Marketsi analüütik, et on äärmiselt ebatõenäoline, et ettevõte kuulutaks välja pankroti. Küll aga võidakse ettevõte üle võtta.

Wal-Marti aktsia hind tõusis 6,1 protsenti, 45,97 dollarini. Ettevõte kärpis jõuluhoo kaupade hindu läinud aastast varem ja alandas ka teiste kaupade hindu, et meelitada ostjaid poodidesse. Ettevõte kvartalikasum kasvas aastataguse ajaga võrreldes 63 USA sendilt aktsia kohta 70 sendini. Seekord sai ettevõte ühe sendi aktsia kohta kasumit maksude optimeerimisest. Analüütikud prognoosisid kasumiks 67 senti aktsia kohta.

Hongkongi ja Hiina aktsiaturul on enam kui nelja protsendine tõus. Enam kui kolm protsenti on kerkinud India ja Jaapan. Üle kahe protsendi on tõusnud Taiwan, Korea, Filipiinid ja Vietnam.

Hetkel kuum