Koit Brinkmann • 14. november 2007 • 2 min
Jaga lugu:

Tartu arvevabrikandid saavad riburada karistusi

Maksu- ja tolliameti ning prokuratuuri suud olid nimede avalikustamisel lukus, ajakirjandusse jõudsid vihjetena Tauri Bergi, Arnold Lõhmuse ning osaühingu Tava Mets omaniku Jaanus Kiisi nimed.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri majandusosakonna vanemprokurör Kaire Hänilene ütles toona, et kurjategijad loodetakse kohtu alla anda poole aasta jooksul. Arvevabriku käibeks hinnati poolteise aasta jooksul vähemalt 300 miljonit krooni.

21. septembril tegi Tartu maakohus otsuse, mille järgi karistati kokkuleppemenetluses maksude väärarvutusele kaasaitamises Tauri Bergi ja Margo Möllerit.

Mitu korda kriminaalkorras karistatud Tauri Bergi kohta näitab äriregistri otsing, et mees ei ole nüüd ega varem olnud seotud mitte ühegi firmaga. Ometi oli tema see, kelle käe all keerutati varifirmade abil kümneid miljoneid kroone, peamiselt sularahas.

Margo Mölleril varasemad kriminaalkaristused puudusid. Äriregister näitab mehe kehtivat seotust kolme osaühinguga: Ambeon Ehitus, F Projekt ning Nordic Glass.

Arvevabriku teenust kasutas 39 firmat, peamiselt Lõuna-Eestist, aga ka Tallinnast ning Virumaalt. Riigile jäeti tasumata käibe- ja tulumaksu kokku 70 miljonit krooni.

Sõltuvalt arveid tellinud firmade tingimustest koostati arveid näiliste ostu-müügi-, teenuste osutamise ja muude tehingute kohta. Bergi juhtivat rolli näitab see, et tema korraldusel käisid T. P., Heikko Nuuma ja Alan Variku sularahaautomaatidest raha välja võtmas. Sularaha tagastati fiktiivseid arveid tellinud firmadele. Muidugi võeti igalt summalt endale vahendusprotsent.

Tauri Berg ning Margo Möller mõisteti kokkuleppemenetluses süüdi maksude väärarvutusele kaasaitamises.

Bergi 1 aasta 9 kuu pikkune vangistus asendati 1300 tunni üldkasuliku tööga, mille mees peab tegema kahe aasta jooksul. Samuti konfiskeeriti temalt süüteoga saadud miljon krooni. Mölleri karistus on 1 aasta ja 3 kuu pikkune vangistus tingimisi. Möllerilt konfiskeeriti 250 000 krooni.

Neljal korral kriminaalkorras karistatud Tauri Bergi isa Toivo Bergi on samuti korduvalt kriminaalkorras karistatud.

"Nagu Itaalia maffias, kus isa on kurjategija ning poeg saab samasuguse kasvatuse," kommenteeris Koit Pikaro.

Tartus tegutsenud arvevabriku juhtumi puhul võib vaadelda eraldi gruppidena isikuid, kes arvevabriku teenust pakkusid (tegevus on teadlikult suunatud maksuseaduste rikkumisele ja selle kaudu tulu teenimisele), ja isikuid, kes teenust kasutasid (lootes, et saavad konkurentsieelise).

Esimese grupi osas on maksuhaldur kasutanud kogu talle seadusega antud jõudu, teisele grupile on tehtud selgeks, et võltsarvete abiga maksudest hoidumine avastatakse ning tekitatud kahju tuleb hüvitada.

Selle juhtumi puhul on saanud lõpliku lahendi need kriminaalasjad, kus kahtlustatavad tunnistasid oma süüd, aitasid kaasa kriminaalasja lahendamisele ning nõustusid hüvitama tekitatud kahju. Uurimine jätkub.

Mida varem me suudame maksukuritegude skeemid tuvastada ja tõkestada, seda efektiivsem töö on, sest takistame n-ö mammutasjade tekkimist.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt