Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ülikoolist - üle ja ümber

  Töötan ülikooli kõrvalt poole kohaga ühes kohvikus. Hiljuti jättis meile oma CV noormees, kes lõpetas sel suvel minu õpitava eriala. Cum laude. Mul läks seest õõnsaks. Kas ka mina hakkan pärast magistrikraadi omandamist kohvikutesse oma CVsid poetama, et täiskohaga tööd leida?
  Mu seis pole veel liiga traagiline: ideaalis suudaks ma end oma erialaga põhimõtteliselt turunduseksperdi, personalijuhi või poliitiku kohale rääkida, variant on jätkata muidugi ka ajalehes elust-olust jauramist.
  Mis aga saab sadadest juristidest, kes õppelaenu võtavad ning loodavad pärast paberi kättesaamist palju raha teha? Välismaale minna ka ei saa, kuna Eesti õigussüsteem on kohaspetsiifiline. Taanis, Venemaal või Suurbritannias notaribüroos töötamine nõuaks täiendavat väljaõpet, peaaegu et uut kõrgharidust.
  Paarkümmend aastat tagasi oli kõrgharidus väga hinnas ning pärast lõpuaktust oli paljudel töökoht garanteeritud. Tänapäeval on konkurents palju karmim ning ehk sellepärast jätkabki vaid viiendik ülikoolilõpetajatest tulevikus oma õpitud erialal.
  Küsimus pole selles, et ainult juuras ületootmine käib. Üldse on liiga palju kõrgkoole, mis hordides rohkem või vähem "eksperte" ja "akadeemikuid" toodavad. Vahet pole, kas majanduse, politoloogia või romanistika vallas.
  Kahtlase väärtusega ülikoolid peaks lõpetama selle nime väärkasutamise ning end uhkusega rakenduslikeks kõrgkutsekoolideks ristima.
  Pole mõtet vorpida rumalaid bakalaureusi, kui on võimalus koolitada välja hinnatud oskustega teenindavat personali. Ülikooli nime väärib üksnes akadeemiline asutus, mille lõpetajatel on tõesti nii palju potentsiaali, et vähemalt 60 protsenti neist 7 aasta jooksul pärast lõpetamist õpitud erialal tööd jätkab.
  Teine võimalus: jätan oma lootusetu humanitaaraine sinnapaika ja leian midagi praktilisemat. Kuid praegu olen ma piisavalt nooruslikult naiivne, et tulevikust siiski parimat loota.
  Autor: Ellen Murula
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kui nii jätkame, läheb Made in Estonia pausile
Vanast harjumusest mõtlemine, et Lääne-Euroopas on kõik või peaaegu kõik kallim kui meil, mõjub uinutavalt ja viib eksiteele. Eesti pole enam odav riik. Järelikult ei tohi ka riigihangetel soodsaim hind ruulida, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Vanast harjumusest mõtlemine, et Lääne-Euroopas on kõik või peaaegu kõik kallim kui meil, mõjub uinutavalt ja viib eksiteele. Eesti pole enam odav riik. Järelikult ei tohi ka riigihangetel soodsaim hind ruulida, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsia näitab täna jõuetuse märke
Enefit Greeni aktsia hakkas neljapäeval pärast hommikuse 4,932eurose hinnarekordi purustamist siiski langema. Esimese kauplemistunni lõpuks oli aktsia kukkunud kolmapäevasest sulgumishinnast 2,27%.
Enefit Greeni aktsia hakkas neljapäeval pärast hommikuse 4,932eurose hinnarekordi purustamist siiski langema. Esimese kauplemistunni lõpuks oli aktsia kukkunud kolmapäevasest sulgumishinnast 2,27%.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lõpetab Schengeni viisaga venemaalaste riiki lubamise
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Erametsakeskus: paberi- ja küttepuidu hinnad on uskumatult kõrged
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.