Läti ehitus juba maandus pehmelt

Sirje Rank 19. november 2007, 00:00

Alanud on n-ö pehme maandumine, kus näiteks palgarallit kannustanud tööjõuprobleem on leevenemas, kirjutas majandusleht Biznes & Baltija.

Osa väiksemaid arendajaid on turult lahkunud ning alles jäänud firmad ei kiirusta uusi projekte algatama. Siiski pole karta ka massilist ehitajate tööpuudust või uut väljarändelainet - välismaaga võrreldes on Läti palgad oluliselt tõusnud ning spetsialistide palgad jätkavad tõusu ka edaspidi. Minevikku on jäänud aga need ajad, kus väljaõppeta lihttööline võis tööandjale müstilisi palganõudmisi dikteerida, kirjutas leht.

Nagu Eestis, on ka Lätis ostjad muutunud valivaks. Oodatakse hindade langust, ehkki Läti enam kui 10protendilise inflatsiooni juures on ka hindade paigalseis sisuliselt odavnemine.

Olukorra stabiliseerumist Läti ehitusturul möönis Kristjan Mitt, tulevast aastast ehitusfirma Koger & Partnerid Läti tütarfirma juht. "Inimeste puudust enam ei ole, olukord stabiliseerub. Otse tööjõu ülejääki aga ka ei ole. Riias on praegu käsil ikka väga suured ehitusmahud," ütles ta. "Need ehitusplaanid, mis on tehtud, lähevad samamoodi edasi. Ehk aasta pärast on rohkem näha, kas mahud vähenevad," ütles Mitt. Firmal endal on praegu pooleli kaks objekti - 250 korteriga elumaja ning tehase- ja büroohoone.

Ka ehitusmaterjalide turul on Miti sõnul olukord stabiliseerunud. "Kui mingi hetk pidid võtma sealt, kust sai, siis nüüd saad valida. Aga hinnad ei ole veel kukkunud ja pole näha, et lähiajal hinnakorrektsiooni tuleks. Eelmisel aastal oli palju raskem," ütles Mitt.

Raudbetoonelemente valmistava ASi Tartu Maja Betoontooted müügidirektor Ivar Süld ütles, et kui Eesti arendajad ongi Läti turul nagu Eestis hoogu maha võtnud, siis Läti arendajate puhul pole seda tunda. "Näeme ka tulevast aastat läbi optimismiprisma ning mulle tundub, et Tartu Majalegi on tuleval aastal Riias rohkem tööd kui Eestis."

Optimismi süstib firmale seegi, et Lätis on hakanud kasvama huvi betoonelementide vastu. "Kui Eestis on viimased aastad mindud juba rohkem meie toodangu kui kiviladumise peale, siis Lätis veel mitte. Nüüd pidurdub kiviladumine ja kaalukauss kaldub meie kasuks. Sama tendents on Leedus," ütles Süld. Nii pole praegu turu jahtumisest hoolimata mingit plaani külmutada firma Lätis asuva tehase laiendusplaane. "Pigem tuleb meil neid forsseerida," ütles Süld.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing