Piret Reiljan • 18. november 2007 kell 22:00

Pohmellis kinnisvaraturg jätab messi hõredaks

"Mida sa võtad neist paberitest? Minul neid vaja ei ole!" teatab noormees oma neiule, kes on just haaranud Egiptuse kinnisvara müügiboksist värvilise voldiku.

Steriilselt valges müügibokside rägastikus torkavad silma kaks Bulgaaria kinnisvaramüüjat. Üks neist ilutseb siniste tugitoolidega keset müügiplatsi, teine meelitab noori peresid batuudiga.

"Esimene mulje on väiksevõitu huvi," sõnab otse Musta mere äärest kohale saabunud Bulgarian Propertiese mänedžer Stanimira Petkova. Kuumade pakkumistega katalooge on varutud mitu kapitäit ning ühiselt loodetakse messi elavnemist. "Bulgaarias on aasta algusest kinnisvara hinnad tõusnud 30 protsenti, aga need on Eesti omadest endiselt madalamad. Praegu tasub osta," toonitab Petkova.

Messikoridorides on mitu boksi tühjaks jäänud. Osa tulema pidanutest on ilmselt otsustanud kena nädalavahetust üksikute uudistajate nimel mitte ohverdada. "Meilt on imestunult küsitud küll, kuidas me siin ainus pank oleme," kehitab õlgu SEB Eesti Ühispanga kodulaene pakkuv neiu. Ta teab rääkida, et kindlasti oleks pidanud kohal olema ka Parex ja Sampo. Kella poole üheks on laenutingimuste vastu huvi tundnud kuus külastajat.

Kollaste sallidega Haabersti Maja esindavad daamid on klientide vähesuse tõttu asunud üksteist firma maskoti, suure mesimummi kõrval pildistama. "Sinust teeme ka," õhkab üks teisele. Konkurentidega võrreldes üsna suure boksi vallutanud Haabersti Maja esindajad tõdevad, et huvilisi on eelmiste aastatega võrreldes selgelt vähem. "Turulangus," võtavad nad olukorra kokku.

Suurarendajaid ega ka Eesti suurimat panka messilt ei leia, pigem näevad siin võimalust väiksemad. "Ma olen isegi üllatunud, et on tuldud päris konkreetse huviga küsima," rõõmustab Pärnu firma AP Kinnisvara maakler Aular Erjemin, kes müüb krunte Kuusalu valda Leegirannale. Kella kaheks on tema boksi külastanud neli huvilist. Suurematest tegijatest jäävad silma vaid punase kujundusega Koger & Partnerid ning lahkelt valgeid õhupalle jagav NCC Kinnisvara.

Tõsi, väheste külastajate hulgas leidub neidki, kel pelgalt uudistamise asemel selge siht - kodu soetamine. "Tahaks oma kodu. Kolmetoalist korterit Tallinna," räägivad Kadi ja Marek Männik, kes on kaasa võtnud ka poolteiseaastase tütre Kristella. Noor pere rõõmustab, et kinnisvarahinnad on hakanud langema ning et uute korterite puhul pakutakse kaasa näiteks köögitehnikat. "Müüjatel on rohkem aega meiega tegeleda, sest ostjaid on vähe," on huvilised rahul.

Teine noorpaar Viljar Kirikal ja Kristi Koort vaatavad pakkumisi, ent ostma ei kiirusta. "Pakkumised tunduvad praegu meeleheitlikud, kiirustada küll ei kavatse," ütlevad noored. Välismaise kinnisvara peale kehitavad nad õlgu ega mõista, kellele need pakkumised mõeldud on. "Niigi on inimesed laenudega hädas, praegu küll sellisteks pakkumisteks õige aeg pole," arvab noorpaar.

Kinnisvaramüüjate vahele on pikitud ka müügikuulutusi haldavad keskkonnad City24 ja nende värske konkurent Soov Kinnisvara. Viimane palub külalistel meepurgi ja lõdvestava massaaži eest oma peatselt uuendatavat kinnisvaraportaali hinnata. Jääb vaid üle loota, et jätkub ka kuulutusi, mida neile pilkupüüdvatele saitidele riputada.

Hetkel kuum