Hille Tressum • 20. november 2007 kell 22:00

Ligi: kingid ei tohiks tulla riigieelarvest

Küsisime, kas annetataks rohkem, kui seda saaks teha maksuvabalt. "Valinud tulumaksumäära alandamise, maksuvaba määra tõstmise ja investeeringute tulumaksuvabastuse, jääksin kitsiks riigi tulude ümberjagamise kõverate teede suhtes," vastas Ligi.

"Riik peab eelarve sees ja läbipaistvalt otsustama, kuhu oma tulu suunata. Toetaksin kõigi maksusoodustuste kaotamist, kui maksumäär alaneks veelgi ja maksuvaba miinimum tõuseks," lisas ta. "Riik jätab maksumaksjale aina rohkem tulu kätte ja õigust otsustada, samas peaks ka tal endal olema maksimaalne otsustusõigus selle üle, mida ta tulumaksuna kogub. Kinke peaks maksumaksja tegema pigem enda kui riigi eelarve piires."

Maksu- ja tolliameti andmetel deklareeriti 2002. aastal annetusi ja kingitusi kokku 16,5 miljoni krooni jagu, seda tegi 4130 hõivatud isikut. Aastate jooksul on deklaratsioonide ja hõivatud isikute arv ning deklaratsioonide kogusummad pidevalt kasvanud. 2006. aastal deklareeris 23 174 isikut annetusi ja kingitusi kokku 65,3 miljoni krooni jagu.

Maksuamet pööras siinjuures tähelepanu sellele, et numbrites ei kajastu kõik annetused, sest annetajad ei pruugi olla deklaratsiooni esitanud või annetusi deklaratsioonis kajastanud. "Tegemist vaid füüsiliste isikute annetuste ja kingitustega," täpsustas ameti esindaja.

Rahandusministeeriumi kommunikatsioonijuhi sõnul ei näe ministeerium põhjust tulumaksuvabastuse ülempiiri muuta, kuna seda võimalust, mida seadus täna pakub, kasutatakse kahjuks väga vähe.

Hetkel kuum