Börsil kadus eile nelja tunniga 2 miljardit

Virge Lahe 22. november 2007, 00:00

"Kui Baltika aktsia hind on viimase poolteise kuuga langenud üle 40%, siis ettevõtte väärtus ärilises mõttes ei ole seda kindlasti," püüdis Baltika juht Meelis Milder oma ratsionaalset suhtumist börsi langusse üles näidata. Eile välismaal viibinud Milder selgitas, et tema hinnangul on Baltika aktsia hind langenud lihtsalt mitmesuguste asjaolude kokkulangemise tulemusena ja seda mitte eriti suurte käivete juures.

Turul üldiselt valitsevasse emotsiooni on Baltika juhil enda sõnul raske suhtuda. "Mul on kahju inimestest, kes on veidi kannatamatud ja otsustanud tuleviku võtme asemel võtta suhteliselt kummalisi kaotusi," nentis Milder.

Milderi arvates sõltub aktsia hind kahest asjast - üks on kauplejate emotsioonid ja teine on ettevõtte tulemused. "Mis puudutab tulemusi, siis me oleme piisavalt, või siiski mitte liiga piisavalt, kommenteerinud seda, et oleme ettevõtte kasvuks tulevikus vajalikud otsused teinud ja need ka realiseerinud. Tulevik paistab täpselt selline, nagu me plaaninud oleme - rahvusvaheline laienemine, kiire kasv, suur käive ja korralik kasum," rõhutas Milder.

"Laiem langustrend peegeldab tõenäoliselt suurte rahvusvaheliste investorite mõningast hirmu Balti riikide majanduskeskkonna üldise stabiilsuse suhtes," hindas Olympic EG juhatuse liige Andri Avila aktsiahindade languse tagamaid. "Börsiettevõtete juhtidel tuleb sellesse suhtuda rahulikult ja oma tööd edasi teha."

Avila rõhutas, et teadmine, et ettevõtte põhitegevuse näitajad on korras, annab võimaluse suuremast muretsemisest loobuda. Ta möönis, et aktsiaturgude üldist trendi nad muuta ei saa. "Mis puudutab Olympic EGd, siis jätkame samas suunas ning püüame oodatust rohkem aega nõudnud plaanid teoks teha ja uute plaanide tegemisel aja faktorisse veelgi konservatiivsemalt suhtuda," rääkis Avila.

"Suhtun börsil toimuvasse rahulikult," ütles Tallinna Kaubamaja juht Raul Puusepp küsimuse peale, kas teda ei tee murelikuks aktsia hinna suur kukkumine. "Tuleb vaadata ettevõtete fundamentaalnäitajaid." Ka Puusepp ei usu, et viimase kuuga ettevõtte väärtus ja potentsiaal nii palju langenud oleks, nagu see aktsia hinnas kajastub.

Silvano Fashion Grupi (SFG) juhatuse esimees Peeter Larin tõdes, et aktsiahindade järsk langus kahtlemata aktsionäre ei rõõmusta, küll aga on hea uudis kõigile neile, kes planeerivad aktsiaid osta. "Praegu toimuvat ei saa samas olulisel määral seostada ettevõtete tulemustega," oli ka Larin oma börsiettevõtete juhtidest saatusekaaslastega päri.

Äripäeva dividendide TOPis 120. kohal asuv Olympicu aktsionär Andres Rätsepp on vaatamata aktsia väärtuse suurele langusele väga positiivselt meelestatud.

"Mul on pikaajalised plaanid Olympicu aktsiatega," ütles Rätsepp ning lisas, et tema küll ei muretse.

"Pigem kasutan olukorda, et oma aktsiate arvu suurendada," rääkis Rätsepp ning ütles, et tegelikult on ju ettevõte väga hästi kasvanud. Teisalt tõdes ta, et päris nii hästi ei läinud, kui plaaniti, aga 50% kasv on ju väga hea.

"Kui ettevõttel on vundament väga tugev, tullakse langusest kindlasti välja," lisas ta.

Alo Vallikivi, LHV veebitoodete juht
Tänane (eile - toim.) börsikäive jäi samale tasemele, mis saavutati päev varem. Samas on turule tulnud ka suuremad tegijad, näiteks Carnegie müüs 110 000 Olympicu aktsiat, ostupoolel Islandi firma MP Investment Bank (kokku osteti 77 000 aktsiat). Carnegie müügihuvi on võimalik välja tuua ka teistes suurelt langenud aktsiates, näiteks Baltika. Nagu varem mainisin, turgu toetamas on vähesed, kuid seni on suudetud suuremast müügipaanikast hoiduda. Ühe suure müüja lisandumine turule võib aga kogu turu tugevalt paigast ära liigutada. Paanikat on suudetud vältida näiteks Ekspress Grupi aktsias, milles oli tunda tugevat toetust Hansapanga klientide poolt. Kokku osteti (st müügid miinus ostud) Hansapanga poolt 132 000 Ekspress Grupi aktsiat, millega suures osas tasakaalustati Evli müügihuvi (91 000 aktsiat).

Raido Lillemets, Hansabank Marketsi maakler
Täna olid müügipoole peal ikkagi päris palju jaekliente. Kohati oli isegi näha kerget paanikat nende hulgas. Lisaks jaeklientidele oli suuremaid müüjaid näha Ekspressi, Olympicu, Baltika ja Arco Vara aktsiate puhul. Käibed samas väga suured ei olnud, ostjad on lihtsalt ettevaatlikud.

Peeter Koppel, Suprema varahalduse strateeg
Mida me Baltimaade kohta viimasel ajal välismaa suunalt kuuleme? Ikka seda, et kõik on halvasti, kohe devalveeritakse ja üleüldse on kõik ikka päris pahasti. Kui meie julgeme siin vähemalt devalveerimisjuttude peale muiata, siis ma julgeksin kahtlustada, et nii Soomes kui ka Rootsis on meedias saanud sõna ainult viimsepäevakuulutajad. Loomulikult selliste sõnumite peale lükkab Balti-suunalise fondiosaku omanik enda osakud müüki. Või kui ta selle peale veel müüma ei hakka, siis hakkab ta selle peale, et tema osaku väärtus juba mingi perioodi langenud on. Ja nii see lumepall veerema lähebki. Soomlastel-rootslastel on 1991.-1994. a panga-, kinnisvara- ja tegelikult üldisem kriis selgelt meeles ning nad ei taha oma investeeringutega osaleda milleski, mis seda veidigi meenutada võiks.

Sten Sumberg, SEB Enskilda aktsiaturgude üksuse juht Balti riikides
Praegune nõrkus Baltimaade börsidel sellises ulatuses on tingitud asjaolust, et nii "väliseksperdid/analüütikud" kui ka meedia on uudiskanalid üle ujutanud ülinegatiivse retoorikaga Baltimaade majanduste kohta. Seisukohad Baltimaade väljavaadete osas on drastilised - investorite seas, kes Balti riike hästi ei tunne, kardetakse väga hulle stsenaariume. Viimasel ajal on sentimenti veelgi nõrgestanud kasvavalt negatiivne sõnum paljude teiste Ida-Euroopa turgude aadressil ning ka seal langevad turud. Kui siia lisada hiljutine pettumus Olympicult, siis on paljude jaoks hetkel olnud lihtsalt lihtsam oma piinad lõpetada.

Tänased hinnatasemed eeldavad, et majandus järgmisel aastal ei kasva või isegi kahaneb. Meie hinnangul viitab reaalne elu pigem, et sellise stsenaariumi tõenäosus on imeväike. Elame-näeme...

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing