Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tulevikku ennustab Kalevi investor

  "Mõistagi kaalun ülevõtupakkumist, kuid võimalik suhkrutrahvi maksmise kohustus mõjutab kindlasti pakkumist pigem vastu võtma kui mitte," teatas Kalevi aktsionär ja Pärnu maavanem Toomas Kivimägi. Kalevi juristi Allan Viirma väitel langeb võimalik suhkru üleliigse laovaru eest tasu maksmise kohustus ASile Kalev. "Minu kartus, et see risk jäi Kalevile, osutus siiski tõeks," märkis 20 059 aktsia omanik Kivimägi.
  Samas möönis mees, et näeb ülevõtupakkumises veel üht vastuolu - tulumaksukohustust.
  "Kahju, et Äripäeva propageeritud investeeringute tulumaksust vabastamine eraisikust aktsionäridele alles 2009. aastast rakendub, mitte järgmisest, nagu olnuks igati loogiline ja õiglane. Kõik see kokku teeb otsustamise jätkuvalt keeruliseks," rääkis Kivimägi tekkinud dilemmast.
  "Võtan Rubla ülevõtupakkumise vastu, sest aktsiahinna täiendav kasv on vähetõenäoline. Seda enam, kui aktsia peaks börsilt ära viidama," avaldas oma seisukoha Kuressaare abilinnapea Kalle Koov, kes omandas aktsiad avaliku emissiooni käigus.
  Koovile kuuluvate aktsiate arv on kasvanud fondiemissioonide kaudu 13 146 aktsiani. "Isiklikult pean hinnapakkumist heaks, võrreldes varasemate sundülevõtupak-kumistega."
  "Mis puutub pakutavasse hinda, siis pean seda liialt madalaks. Pakutav hind on võrdne vaid omakapitaliga," nentis Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil pakkumishinna kohta 29 krooni aktsiast.
  "Eeldades, et toiduainefirmade müügitehing toimub, moodustub nii-öelda praeguse Kalevi väärtus peamiselt müügist saadavast rahapakist ja grupi kinnisvaraportfelli väärtusest, kuna meedia ja muud tegevusvaldkonnad annavad seni suhteliselt väikese osa," leidis Danil.
  Tulevikku vaadates on peamine küsimus, mida ettevõte selle rahapakiga peale hakkab, arutles Danil edasi. Lisaks kinnisvara- ja meediavaldkonna laiendamisele räägitakse ülevõtmise prospektis investeerimistegevusest laiemalt, mis tähendab Danili arvates, et investeeringuid võidakse suunata ka mujale.
  Selles plaanis kujuneb Kalevist Danili hinnangul holding-tüüpi ettevõte, mille aktsia väärtus kujuneb tema mitmesuguste investeeringute väärtuste summana. "Kuna eeldatavalt saabuv rahahunnik võimaldab majanduse nõrkushetkel teha tõenäoliselt üpris soodsaid oste, siis soovitaksin vähegi riskialtimatel investoritel aktsiat hoida," märkis analüütik.
  "Arvestades, et ülevõtupakkumise hind on märgatavalt kõrgem Kalevi viimaste aegade turuhinnast, võib pakutavat hinda pidada heaks. Leian, et väikeinvestoritele pakub see hea väljumisvõimaluse," andis vastupidise hinnangu LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert, tehes seda enda kinnitusel tehnilisest aspektist.
  Kalevi süvaanalüüsi LHV ega Hansabank Markets ei tee. "Loomulikult ei saa täieliku veendumusega öelda, et aktsia lähitulevikus enam nii kõrgele ei liigu," oli Kert prognooside tegemisel ettevaatlik. Ta toonitas, et kellel on Kalevi ärisse usku ning kes arvab, et kommivabriku müügist saadud raha osatakse efektiivselt tööle panna, siis kiiret ei ole.
  Esiteks pidas finantsinspektsioon (FI) vajalikuks juhtida tähelepanu faktile, et ülevõtupakkumise tegi Rubla koos East Capital Baltikumfondeniga (ECB).
  Kui Rubla omandab sama pakkumise käigus ka ECB käes olevad aktsiad, on tegemist tavapärasest erineva ülevõtupakkumise mudeliga. See tähendab, et ECB ei soovi tegelikult Kalevi aktsiaid omandada, vaid pigem võõrandada.
  Teiseks, FI lisas viite Hansapanga lepingule, kuna kuigi ülevõtupakkumise prospekti registreerides oli finantsinspektsioon saavutanud piisava kindluse, et Rublal on pakkumise realiseerimise hetkeks piisavalt rahalisi vahendeid, ei olnud laenuleping Hansapanga ja Rubla vahel lõplikult allkirjastatud.
  FI pidas konkreetsel juhul ja ka edaspidi vajalikuks juhtida väikeaktsionäride tähelepanu tehingu nendele asjaoludele.
  Autor: Virge Lahe
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Rahasadu! Graanul Investi omanikud võtsid kümneid miljoneid dividende "See oli osa tehingust"
Graanul Invest maksis läinud aastal dividendideks 45 miljonit eurot, kopsakas omanikutulu on Eesti ettevõtluses läbi aegade üks heldemaid.
Graanul Invest maksis läinud aastal dividendideks 45 miljonit eurot, kopsakas omanikutulu on Eesti ettevõtluses läbi aegade üks heldemaid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.