Statistikaamet loobub paberist

Tuulikki Sillajõe 26. november 2007, 00:00

Praegu eelistab osa andmeesitajaid täita aruandeid paberil just seetõttu, et nii on lihtsam aruande esitamist meeles pidada: paber lauanurgal tuletab tähtaega meelde. Järgmisel aastal hakkab ka eSTAT andmeesitaja soovi korral talle tähtaegu meelde tuletama.

Kuigi statistikaamet ettevõtetele järgmisel aastal enam paberaruandeid välja ei saada, jäävad andmeesitaja jaoks kasutusele kõik senised andmeedastuskanalid. Soovi korral saab ettevõtja aruandevormi statistikaameti veebilehelt www.stat.ee ise välja printida ning edastada täidetuna paberil faksi või posti teel.

Muudatus ei puuduta eraisikute põllumajanduslikke majapidamisi ja kaugsõiduautojuhte.

Teine statistiliste aruannete kogumisega seotud muudatus puudutab riikliku statistika seadust.

Tänavu oktoobris jõustus riikliku statistika seaduse muudatus, mis annab statistikaametile võimaluse rakendada sunniraha ettevõtetele, kes ei esita tähtajaks statistilisi aruandeid või esitavad need moonutatud andmeid. Seadusemuudatuse eesmärk on suurendada tähtajaks laekunud aruannete hulka ning vähendada andmete kogumisele tehtavaid kulutusi.

Kuigi paljud ettevõtjad on samas ka statistikatarbijad ning mõistavad hästi andmete esitamise vajalikkust, on hulk ettevõtteid, kellelt aruanded õigel ajal ei laeku. Kui aruannete kättesaamine venib, pikeneb ka statistika avaldamisaeg ning tarbija ei saa talle vajalikku infot piisavalt kiiresti.

Et ettevõtted aruandekohustuse kohta täpse info saaksid, saadab amet valimisse sattunuile kirja, kus teatab, mis aruanded neil 2008. aastal esitada tuleb. Sama info ilmub ka veebiväljaandes "Ametlikud teadaanded".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing