26. november 2007 kell 22:00

ELile suurem otsustusõigus

Huvitav, kas amneesia kuulub tõesti poliitika juurde? Tundub küll, kui vaadata novembris lõppkuju saava ELi reformileppe ümber toimuvat.

Heidame õige pilgu sellele haigusele, mis on pannud mõne ELi juhi isegi hilist minevikku unustama. Ise koduse poliitikaga hõivatud, ei kõhkle nad Euroopat patuoinaks tembeldamast.

See poliitilise väljapressimise vorm võib valimistel edu tuua, aga teeb võimatuks vaadata poliitikat kui protsessi, mis võiks kaasa aidata ülemaailmsele arengule.

Võtame Briti peaministri Browni, kelle sõnul muudab globaliseerumine Euroopa projekti mõttetuks. Selline poliitiline autism takistab ELi muutustega kaasa minemast. Tõrksad riigid võivad nüüd või ennast EList vabastada, nt referendumi teel. Mõned usuvad, et laienemine takistab ELi süvenemist.

Aga kes oskab öelda, kuidas saab EL kõige paremini vastu astuda järgmise 50-100 aasta väljakutseile? Kliimamuutuse või energeetikateemad näitavad selgelt, kui kasutu on üksikute riikide koordineerimata tegevus. Alles pärast Vene tülidele Ukraina ja Valgevenega järgnenud gaasi- ja naftakatkestusi said ELi liikmed aru, kui oluline on oma energiaallikaid mitmekesistada.

Mis puutub edasisse laienemisse, siis see on nii Türgi kui ka ELi huvides. Türgi saab mängida Lähis-Idas olulist rolli ja anda panuse energeetikajulgeolekusse. Türgi vastuvõtmine näitaks ka ELi poliitilist järjekindlust. Prantsuse presidendile Sarkozyle võivad sellised kaalutlused ju tähtsusetud tunduda. Aga kui Türgi loobub ELi-pürgimustest ja sõlmib strateegilise liidu hoopis Vene või Iraaniga? See ohustaks tõsiselt Euroopa julgeolekut.

Briti liidritele on laienemisteema muidugi võimalus Euroopa poliitilist ühtsust lõhkuda. Mõned riigid haakuvadki salamisi Briti nägemusega. Poola eksjuhtide Kaczynskite homofoobsed avaldused näisid ütlevat, et ELi õiguste hartat pole võimalik Poola õigusruumiga kohaldada. Sellist Euroopa väärtuste kõrvale heitmist kiidaks ehk vaid Venemaa president Putin. Ka Hollandi peaminister Balkenende püüab võita Briti, Tšehhi ja Poola toetust meetmeile, mis kärbiks ELi vastutusala. Ta ei paista olevat vastu isegi ELi seadusandliku mootori lõhkumisele rahvusparlamentidele vetoõiguse andmisega.

Kuid meie peame võtma vastupidise suuna. Euroopa saab tuleviku väljakutsetele vastu astuda vaid laiendades ELile antud otsustusõigusi.

P Project Syndicate; www.project-syndicate.org, www.eurepesworld.org

Autor: Daniel Cohn-Bendit

Hetkel kuum