Artur Tooman • 28. november 2007 kell 22:00

Rootslased jätsid Narva Vee pika ninaga

Narva linna ja Kreenholmi vahel ei ole siiani veeküsimus lahendatud. Nimelt on Kreenholm Narva Veele 20 miljoni krooni võlgu. Suvel pöördus Narva Vesi kaubandus- ja kööstuskoja arbitraažikohtusse, et see kinnitaks võla ja seaks ettevõtte kinnisvarale hüpoteegi samas summas.

Septembri alguses toimus Kreenholmi omaniku, Rootsi firma Boras Wäfveri erakorraline aktsionäride nõukogu koosolek. Aktsionärid otsustasid müüa kogu Kreenholmile kuuluva kinnisvara 350 miljoni krooni eest firma suuromanikele. Selleks oli augusti lõpus asutatud firma Narva Gate OÜ.

Ober Hausi Narva osakonna spetsialisti Viktor Veevo sõnul pakkusid veel kevadel investorid üksikute kinnisvaraobjektide eest paremat hinda, kui müües kõik ühes tükis. Seda tõendab kaudselt seik, et uus omanik vormistas kinnisvarale hüpoteegi poole miljardi krooni ulatuses.

Boras Wäfveri teates seisis, et Kreenholmi müügist saadud raha lubab kustutada võlad. Möödunud aastal jäi firma 72,5 miljoni krooniga kahjumisse.

Kreenholmi Valduse ASi finantsdirektori Aivar Mendersi sõnul on omanikel õigus otsustada, kellele ja mis hinnaga nad oma vara müüvad.

Samas eitab Menders seda, et Kreenholmil on võlgu. Tema sõnul on lahendamata veel ainult probleem Narva Veega, kuid kinnisvara kiire müük ei ole selle vaidlusega seotud.

Tegelikult kiire müügi põhjuse taga on püüe mitte lubada Narva Veel koormata Kreenholmi kinnisvara enda kasuks.

Kuid narvalased ei kavatse alla anda ja jätkavad võitlust. Narva Vesi ASi juhatuse esimehe Aleksei Voronovi sõnul kavatsevad nemad esitada kohtusse arve arestimise hagi, see aga tähendab ettevõtte võimalikku pankrotti.

Hetkel kuum