Sten-Aleks Pihlak • 29. november 2007 kell 22:00

Kinnisvara tegi kroonist kaks

Parim oli üle 100protsendilise rentaablusega Merko tütarfirma E.L.L. Kinnisvara AS. Ettevõtte juhatuse esimees Aldo Dapon võttis juba teist aastat saavutatud kasumlikkuse esikoha vastu tagasihoidlikult. "Tegelikult on see natuke keerulisem ja meie puhul ei väljendu käive alati õigesti, sest meie deklareerime oma käibena meile kuuluvate hoonete rendikäibed. Suur osa eelmise aasta kasumist tuli meil jällegi erakorralistest tehingutest," ütles Dapon. Ta ei varjanud ka rõõmu möödunud aasta üle. "Loomulikult oleme eelmise aasta tulemusega väga rahul ja loodame, et selle aasta tulemus tuleb parem kui eelmisel aastal," kinnitas Dapon.

Kasumlikkuse edetabelis väärika 96,5 protsendiga teise koha hõivanud ASi Mainor üks omanikest Ülo Pärnits ei pidanud vajalikuks varjata uhkustunnet saavutatud koha üle. "Eks ikka on see auväärne tunne. Inimestel on loomupärane püüd olla esimene," vastas Pärnits, kelle sõnul on saavutatud rentaabluse taga kinnisvarainvesteeringute ümberhindamine.

Pärnits lubas Eestis tuntud trikimehele Jürgen Veberile edaspidigi konkurentsi pakkuda ja ühest kroonist kaks võluda veel mitmeid aastaid. "Oleme stabiilselt kasvanud 15 aastat ja rentaablus võib tulla ka järgneval aastal umbes sama. Ma arvan, et selline tendets kestab veel aastaid."

Väljapeetult võttis 67,4 protsendiga vastu kolmanda koha Artig KV OÜd omav Marek Antoniak. "Tegime õigel ajal investeeringud, üritasime kulud kontrolli all hoida ja müüa oma asja õige hinnaga," selgitas Antoniak.

Tema sõnul on kinnisvara võidukäik kasumlikkuse edetabelis määratud vaibumisele. "Ma arvan, et järgmise aasta edetabelis te veel näete kinnisvarafirmasid, aga ülejärgmisel aastal enam mitte nii eesotsas," sõnas ta.

Antoniak ennustas uueks rahamasinaks infotehnoloogiat.

2,9protsendilise rentaablusega 351. kohal oleva aktsiaseltsi Rakvere Piim tegevdirektor Jaanus Vihand peab saavutatud tulemust rangelt kõigeks muuks kui tagasihoidlikuks. "Kõik sõltub taustsüsteemist, millega võrrelda, ja möödunud aasta oli selle ettevõtte ajaloo parim. 2007. aasta tuleb veel parem," ütles ta.

Vihandi sõnul ei konkureeri tema firma eales sajaprotsendilise rentaablusega firmadega. "See on mõeldamatu. Kui vaatate maailma piimatööstuste rentaablusi, siis see on juba täht, kellel on 10protsendiline tegelik tegevusrentaablus," sõnas Vihand ja lootis uute omanikega tähtede sekka jõuda juba 2008. aastal.

See ei ole üllatav, et kinnisvaraettevõtted olid möödunud aastal kasumlikud. Tegemist on ühe tsükli osaga. Kui kuskil sektoris on olnud liiga suured kasumid mingil ajal, siis järgmisel perioodil peaks neil olema jällegi väiksemad. Kinnisvarasektoris tervikuna kahanes kasumlikkus juba 2007. aastal, aga ma arvan, et kahaneb 2008 veel rohkem.

Ma ei oska öelda, kas pangad tõusevad tuleval aastal rentaabluse edetabeli esikolmikusse. Me ise näeme kasumlikkuse kahanemist, sest marginaalid hakkavad vähenema ja oodata on majanduskasvu pidurdumist. Hansapanga saavutatud kohta rentaabluse edetabelis puudub mul arvamus, sest me ei mõõda oma edukust sellise üldtabeli järgi.

Hetkel kuum