Putin kindlustab endale jalgealust

Sirje Rank 30. november 2007, 00:00

"Ärge arvake, et kõik on juba ette ära otsustatud," ütles Putin kolm päeva enne riigiduuma valimisi, kus pole kahtlust, et presidendi partei Ühtne Venemaa saab ülekaaluka võidu. Selleks on käiku lastud kõik vahendid kontrollitud meediast opositsiooniparteide keelustamise ja nende juhtide vahistamiseni. Teistest parteidest on vaid kommunistidel lootust 7% peale kergitatud valmiskünnis suurema vaevata ületada.

Putin hoiatas valijaid ohtliku illusiooni eest, et Venemaa majanduskasv ja positiivne areng iseenesest jätkuvad, ning ärgitas hääletama Ühtse Venemaa poolt. Vaid see partei suudab presidendi sõnul ära hoida nende jõudude naasmise võimule, kes riigi kord juba rappa tüürisid. "Tuletagem meelde, kust me kaheksa aastat tagasi alustasime, millisest august me riigi välja oleme toonud," vihjas Putin 1990. aastate majanduslikule kollapsile Boriss Jeltsini valitsemisaja lõpus.

Valijate apaatiast - sest tegelikult valikut ei ole - on saanud võimulolijate suurim peavalu. Putin tahab oma parteile tugevat mandaati, et sellelt platvormilt poliitikas jätkata. "Kui venelased hääletavad ülekaalukalt Ühtse Venemaa poolt, annab see mulle moraalse õiguse nõuda duumalt ja valitsuselt võetud eesmärkide täitmist," ütles Putin nädalapäevad tagasi Krasnojarskis.

Pärast seda, kui Putinist sai oktoobri algul Ühtse Venemaa esinumber, on duumavalimised sisuliselt nn Putini plaani rahvahääletus. Opositsioonile pole jäetud vähimatki šanssi, toetus neile on marginaalne.

Viimati ajasid miilitsa eriüksused laiali Moskvas ja Peterburis toimunud opositsioonijõudude meeleavaldused ning vahistasid endise male maailmameistri Garri Kasparovi ja pidasid teda viis päeva kinni. Lühemat aega tuli vanglaleiba maitsta ka paremjõudude liidril Boriss Nemtsovil, kes kandideerib nagu Kasparovgi Venemaa presidendivalimistel.

Moskvas Lužniki staadionil 5000 osavõtjaga kampaaniaüritusel võrdles Putin opositsiooni šaakalitega, kes on saanud lääne väljaõppe ning püüavad Venemaalgi käivitada "värvilist revolutsiooni". Sisulise debati puudusel käib kihutustöö taas ähvardava (välis)vaenlase kuju ümber koondumiseks.

Veel tõstis Putin esile oma valitsemisaja majanduslikke saavutusi - kasvutempo on kaheksa aastat järjest olnud keskmiselt 6% ning rahva elujärg paranenud. Seda pilti kipub kriitilisel valimiste-eelsel ajal rikkuma inflatsioon, mida valitsus pole suutnud ohjata ka hoolimata toidukaupade hinna külmutamisest. Prognoositud 8% asemel on Venemaa tänavune tarbijahindade tõus vähemalt 11,5%, mis ei jäta valijaid sugugi ükskõikseks.

Pettuda tuli eile neil, kes ootasid Putini esinemisest sensatsiooni või selgust, millisel moel märtsis presidendiametist lahkuv Putin võimul jätkata kavatseb - peaministri, parteiliidri, "rahva isa" või mõnes muus staatuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing