Samurai unistus

30. november 2007, 00:00

Jaapanlased ei ole nagu hiinlased oma draakonite-kulla, sära ning värvipaljususega, vaid väga väljapeetud ja vaoshoitud. Väiksemale märgatavusele vaatamata ei saa me eitada nende suuremat rolli selles, kui palju on üks või teine kultuur rikastanud meie igapäevaelu. Siiski on Jaapani mood selles mõjus jäänud tagaplaanile, mis ilmselt on loomulik kadu nii kauge kultuuri tõlkimisel meie täpitähtedega maailma.

Mood voolab hoopis teist pidi. Tänase päeva tänavamood on see, mis näitab suunda ja trende ning Jaapani noorus on väga aldis vastu võtma kõike uut, nii nagu ka nende eakaaslased igal pool maailmas.

Kui vaadata nende Jaapani noorte riietumisstiili näiteid New Yorgis, siis isegi selles suures linnas on nad tihti väga eristuvad ja alati kuidagi teistsugused, oma huvitava aktsendiga, veidra nurga all. Sama eristumine toimub ka nende omal kodumaal, kus vana traditsionaalne stiil kohtub läänega ning sellest ongi välja voolitud midagi väga segast, kohati isemoodsat, inspireerivat ja metsikut.

Jaapani disain tegi oma esimese suurema ja mõjukama etteaste moemaailmas 1982. aastal Pariisis, kui kaksteist Jaapani disainerit tutvustasid oma kollektsioone pret-a-porter (valmis kandmiseks) -show'des. Tänapäeva kuulsad nimed, nagu Issey Miyake, Kenzo, Yohji Yamamoto, Comme des Garcons ja Hanae Mori, ei esitlenud endid kui uusi nimesid, vaid pigem oma visiooni ning oma kollektiivseid töid ? la "mode Japonaise" ning "Japonaiserie" liikumine, mis on olnud suureks mõjutajaks mitte ainult noorte jaapanlaste, vaid kõikide maailma noorte moes.

Nende leidlik mõõdusuhete ja monokroomsete toonide - eriti musta värvi - kasutamine raputas moetööstust. Kuigi möödunud on aastaid, on vaid mõnel üksikul moeloojal (näiteks Keita Maruyama) õnnestunud ennast nende legendaarsete nimede kõrvale sättida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing