29. november 2007 kell 22:00

Uued asjad vanas kuues

Aasta 1960 lõpus sai James Russell hakkama millegi suurepärasega, mis tänapäevaks on muutunud juba selleks, mida võiks nimetada tarbeesemeks - see on CD-plaat. Mõned inimesed ei suuda asju kasutada nende õigetel eesmärkidel, selline on näiteks hispaanlannast disainer Belén Hermosa, kes on teinud tugitooli umbes neljast tuhandest sellisest plaadist. Juttude järgi on tegemist niivõrd mugava tooliga, et isegi tarkvarainsenerid ja muusikud tunnevad end seal istudes hästi. CD on praegu langev trend, aga toolil istumine pigem up.

Predicta on firma, mis ühendab tehnoloogilised leiutised vana ja kuulsa välimusega. Selliselt on saadud näiteks erinevad Predicta televiisorid, mis töötavad nagu kõik telekad, aga seisavad väga huvitavatel jalakestel. Stiilne retrovälimus ei ole küll omadus, mis aitaks paremini uudiseid või seriaale vaadata, aga selleks ongi Meteoril pilt, mis on terav nagu haikala hammas.

Vana kuue on leidnud ka kuulsad kettaga telefonid, millest on saanud mobiilsed kommunikatsiooniseadmed. Port'o'Rotary on üldjuhul mõeldud küll autotelefoniks (sobib imeilusti armatuurile), aga sama hästi võib seda ka tänaval jalutades käes kanda. Töötab iga SIM-kaardiga ning võimalik on saata sõnumeid, teha kõnesid ja, usu või ära usu, see heliseb ka.

Noorust ei meenuta ainult vana välimusega asjad, vaid ka riietus, mida on näha tänaval või enda seljas. Sonid, koolivormid, värvilised hipiriided, sajandialguse kõvakübarad … Iga asi kannab endaga mingit lugu. Kõvakübaratel on muidugi selline omadus, et nendega saab teha peale peas kandmise nii mõndagi muud - miks mitte näiteks laelampe. Spetsiaalne kuju koondab hästi valgust ja nii saigi siia maailma Jeevesi laelamp.

Nüüd, kui avalikest tubastest kohtadest on suitsetamine lubatud vaid väikestes eriruumides, saab seda siiski igal pool teha Crown7-nimelise patareidega töötava elektroonilise sigareti abil. Sealt saab nikotiini sama moodi nagu klassikalisest "vanast heast" sigaretist, kuid uues kuues ei kaasne sellega halvalõhnalist tossu, kõigest väike veeaur.

Erki Tammemäe kirjutab blogi "Materialist - asjade kultus" materialist.netikuller.ee/

Hetkel kuum