Toomas Tooli kinnisvara ootab paremaid aegu

Kadi Heinsalu 04. detsember 2007, 00:00

Rohkem Monaco ja Lätiga kui Eestiga seostatud Toomas Tool omab siin sadade miljonite kroonide väärtuses kinnisvara, millega ta aastate kaupa pole midagi ette võtnud.

Toolile kuulub terve kvartal Tallinnas Tulika-Madara tänava kandis, endise kalurikolhoosi Esmar kaudu kümneid elamumaakrunte Viimsis, Lohusalu endine pansionaat, lisaks teiste firmade osaluse kaudu üksikuid maju Tallinna vanalinnas või südalinnas, näiteks Westmani poe maja.

Kinnisvara on viimasel ajal siiski liikunud. Tänavu mais müüs Tooli osalusega AS Esmar Nõmmel Ilmarise tänaval 7000ruutmeetrise sotsiaalmaa Wismari haiglale, kes sinna narkohaigla tahab teha.

Mullu sügisel müüs Esmar EKE-le osaluse krundil Liivalaia 14, mis oli varem kaasomandis EKE Investiga ja kuhu praegu renoveeritakse büroomaja.

Samuti ostis aprillis Tooli firma Freier Projekt kaks lukskorterit Tornimäe kõrghoonesse ja müüs oktoobris spordikaupade ettevõtjale Natalie Tarrole. Samal päeval oktoobris on Tool enda nimele saanud Esmarilt kinnistu Pikk 30 Kuressaares ja 4,1 ha ärimaa Kadaka tee Tallinnas.

Teine Tooli osalusega ettevõte Brem Kinnisvarabüroo müüs oktoobri lõpus jällegi Esmarile 9200ruutmeetrise tootmismaa Rohuneemes.

Viimsis kuulub Esmarile palju elamumaakrunte, mille eelmine omanik oli Viimsi vald ja mis on soetatud 2000. aastate alguses. Lisaks on Esmaril Viimsis ärimaid ja tootmismaid, maid Pirita kandis Pärnamäe teel ja tootmismaa Suur-Sõjamäel.

Enamikule maadele pole hüpoteeke, kuid näiteks Suur-Sõjamäe tootmismaale on SEB Eesti Ühispanga kasuks seatud kaks hüpoteeki kokku 71 miljonit krooni ja Pärnamäe tee kinnistutele hüpoteeke kokku 33 miljoni krooni eest.

Lohusalu konverentsikeskuse soetas Esmar 2003. aastal Riigi Kinnisvaralt, makstes 17 ha eest 14 miljonit krooni, nagu mäletab üks Toomas Tooli äripartner Rait Lukas. Pansionaat seisab ja laguneb. Keila valla teatel pole Esmar algatanud veel detailplaneeringut ja neil puuduvad andmed, mis sinna tuleb.

Esmar Kinnisvara juhil Risto Mägil ei olnud ajapuudusel võimalik saadetud küsimustele vastata. Toomas Tooliga ei õnnestunud rääkida. Varem Tooli kinnisvara korraldanud Rait Lukas suunas aga kõik küsimused Mägile.

Toomas Tool jagab Esmarit kolme daamiga, kes osaluse väärtuse järgi on jõudnud ka Eesti 500 rikkama inimese sekka.

Pensioniealistel Ellen Nellisel ja Aili Grištšenkol ning Tiina Nellisel on kõigil alates 2005. aastast Esmaris ca 4,5 mln kroonine osalus. Osalus annaks naistele keskmiselt 50 mln kroonise väärtusega vara, seisab tänavuses Äripäeva rikaste TOP 500s.

Toolile kuulub alates 2006. aastast 10 mln kr eest Esmari aktsiakapitali, varem hoidis ta seda enda firmade Freier Projekt OÜ ja BREM Kinnisvarabüroo OÜ nimel.

Aili Grištšenko on Toomas Tooli endise abikaasa Jana Tooli ema. Jana Tool vastas ka ema kontakttelefonil ja teatas ema nimel, et ema ei soovi ajakirjanikega suhelda. Grištšenkoga saab seostada kinnistut vanalinnas, mis on ka Toomas Tooliga seotud, samuti paari kinnistut Kadriorus ja üht vanalinnas.

Ellen Nellis on seotud sama vanalinna kinnistuga, millega Tool ja Grištšenko, lisaks seob viimaseid kinnistu Viru 4. On ka kaks krunti Kadriorus. Tiina Nellisel Tallinnas kinnisvara pole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing