Pole uut ideed? Taasleiuta vana!

Rain Tamm 05. detsember 2007, 00:00

Eesti vajab majanduse struktuurimuutust ja, nagu korduvalt öeldud, teadmistepõhist majandust. Kuidas see täpselt välja näeb - siin on küsimusi rohkem kui vastuseid.

Leian, et innovatsiooni mõistet tuleb vaadata laiemalt. Teadlaste saavutused on teretulnud, kuid samavõrd toetavad arengut ettevõtete uuendused. Inspiratsiooni leidmisel tasub kasutada mujal end õigustanud lahendusi, neid jäljendada-täiustada. Majandus edeneb, kui taasleiutame jalgratast, kirjutame naabritelt maha õigeid rehkendusi, kiiresti ja loovalt.

Eesti ettevõtted on edukalt jäljendanud töötavaid ärimudeleid, eksportides neid nüüd Kesk- ja Ida-Euroopa riikidesse. Kunagisest õmblustööstusest Baltika on saanud disaini- ja turundusettevõte ? la Zara, mis otsib suuremat lisaväärtust. Rõivaste kujundamine ja logistikaskeemide kokkupanek on kahtlemata teadmistepõhine tegevus, millega saab ettevõtte väärtust suurendada ja haaret laiendada.

Hansapank aitas eestlastel hüpata hoiukassast e-pangandusse. Tehes panka nii nagu läänes, aga innovaatilisemalt, jõudis Hansapank Eesti piirest kaugemale ja kujunes selle kandi olulisimaks ettevõtteks. Eestil on IT- ja telekomivallas trumpe, mis aitavad meil püsida atraktiivsena välisinvestoritele. Äsja välisomanikke kaasanud CV Keskus laiendas Eestis hästi käivitunud ärimudeli välisturgudele.

Innovatsioon ei piirdu laborivaikuses biotehnoloogias saavutatu või küberilma uuendustega. Ka disainis, logistikas ja kliendihalduses saab teha revolutsioone. Äriinnovatsiooni eeskujulikud näited on vana majanduse sektoreis - kus kõik oli justkui ammu valmis - tegutsevad IKEA, H&M, samuti Ryanair. Kopeerides ja kohandades töötavaid ärilahendusi, lõid nad uut moodi tooteid ja teenuseid, mille populaarsus on vaieldamatu.

Riigil tuleb panustada teadusarendustegevusele, aga ainuüksi sellest ei piisa. Toetades äriinnovatsiooni (miks mitte uut tüüpi prügiveoteenust), saab riik suurendada EASi või Eesti Arengufondi kaudu heade ideede õnnestumise tõenäosust.

Eesti tee on luua hübriid sellest, mis mujal on hästi tehtud, toetades riiklikult innovatsiooni laiemas mõttes. ELis on mitu riiki, mis on suutnud majanduse n-ö ringi pöörata ning naudivad õigete otsuste vilju. Näiteks paljude suurfirmade Euroopa tugipunkt Iirimaa, tähtis finantskeskus Luksemburg või siis dünaamiliselt arenenud Põhjamaad. Kui Eesti kasutab nende ja teiste riikide häid kogemusi, neid intelligentselt jäljendab, suudame vältida silmatorkamatu või isegi Euroopa tagahooviks peetava riigi saatust.

Näiteks aastal 2025 võiks Eesti olla veidi nagu Luksemburg, kus ettevõtlus on soositud, maksusüsteem soodne ja finantssektor mõjuvõimas. Veidi nagu Põhjamaad, kus toimib hästi avalik sektor ja väärtustatakse uuendusi. Veidi nagu Iirimaa, mis tõmbab ligi välisinvestoreid ja kasutab efektiivselt ELi pakutavaid võimalusi.

Äriilma suurte ligimeelitamine tuleb majandusele kasuks. Erinevalt Iirimaast ja Singapurist pole Eestil veel musklit, mis paneks suurkompaniisid siia oma telke püstitama. Eestis on kanna kinnitanud Skype ja Playtech, mille üle võime uhked olla, kuid nende äride niite tõmmatakse mujal. Samas oleks samad ajud jõudnud, küll väiksemas mastaabis, ka iseseisvalt toodeteni.

Samas pärsib otseinvesteeringute ligimeelitamine kohalikku ettevõtlust. Iirimaa on tuntud küll Delli, IBMi, Pfizeri jt ettevõtete platsdarmina Euroopas, kuid väljaspool teatakse peamiselt Ryanairi ja Guinnessi. Iirlaste soov ongi luua oma brände, mis leviksid laiemalt.

Inimmõistusele ei tasu piire seada, kuid üsna viljatu võib olla püüd teha midagi erakordset ja enneolematut. Maailmakuulsuse saavutamise asemel olgu esmane eesmärk heade ideede teoks tegemine oma regioonis. Teiste kogemustest tasub õppida. Ja kunagi ei tea, mis saab kuuri all vedelenud jalgrattast pärast seda, kui loov vaim on selle kallal käinud.

Artikkel on autori edasiarendus esinemisest Eesti Arengufondi kohvihommikul.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing