Rootsi naised tahavad ujulas käia paljaste rindadega

ÄP 05. detsember 2007, 00:00

Nii mõnedki Rootsi naised käiksid meelsasti ujulas ujumas ilma rinnahoidjata. Nimelt puhkes suur meediakära pärast seda, kui saalivalvur kaks bikiinide ülaosata naist ühest Uppsala ujulast välja kihutas. Naisliikumine Bara Bröst (paljad rinnad) andis otsustava vastulöögi, mitukümmend naist suundus protestiks palja ülakehaga mitmesse ujulasse. "On tähtis, et naistel ja meestel oleksid võrdsed õigused," põhjendas uudisteagentuurile aktsiooni Bara Brösti 22aastane liige Ragnhild Karlsson. AFP

Postimehes muretseb Tallinna Ülikooli õppejõud Tiiu Kuurme, et õppejõudude madalad palgad on mehed sellest ametist minema peletanud ja jätnud tudengite õpetamise valdavalt naiste tööks.

Ülikoolide soolisel koosseisul on tagajärjed juba kogu ühiskonna tasandil, kirjutab Kuurme. Auditooriumides istub juba ammu valdavalt saledate neidude rivi. Soo-uuringutes põhjendatakse naiste pürgimist hariduse poole sellega, et vaid akadeemiline edukus on teisele sugupoolele ßanss olla ühiskonnas keegi. Seevastu viib mehena sündinu tee rahavoogude lähikonda palju otsesemal viisil ja ilma tülika vaimuvaevamiseta hariduse konarlikel teedel. Vaimselt võrdväärseid elukaaslasi lähevad eesti tüdrukud otsima mujale maadesse. Ent ülikoolide muutunud soolisel koosseisul on tagajärgi veelgi. Kahaneb ülikoolide ning siin tehtava autoriteet. Näiteks peaaegu puudub sotsiaalteaduste, eriti kasvatusteaduste osas ühiskondlik tellimus ega ole tekkinud uusi mõtlejaid-arvamusliidreid.

Haritud naiste jutt, olgu seal veenvust ja loogikat kui tahes palju, ei ole karmidele maskuliinsetele väärtustele rajanevas ühiskonnas, mida aga Eesti paraku on, see, mida tõsiselt võetakse. Sest ei loe ju, mida räägitakse, vaid kes räägib. Sotsiaal- ja humanitaarteadustes, ning mitte ainult seal, puudub meeshääletämber senise palgapoliitika jätkudes varsti täiesti. Ning ühiskonnas kaob sellega teaduse valguseandja ning tarkuse teenäitaja roll. Pm, 19. nov.

Eesti Päevalehes ütleb meediamagnaat Oliver Kruuda ilustamata välja lihtsad elutõed.

Spordi sihtgrupp on mehed, naised oluliselt vähem. Aga naised on nii targad, et nad teevad seda, mis mehele meeldib. Mehed ei tee seda, mis naistele meeldib. Kui sa lähed motokrossi vaatama, siis on seal mees, kaks last ja naine. Aga kui sa lähed tantsuvõistlust vaatama, siis on seal valdavalt naised.

Naine veab meest vägisi kaasa, aga kui mees läheb rahvaüritusele, siis naine tuleb kaasa hea meelega, et perega koos olla. EPL, 10. nov.

Vladivostoki naisteorganisatsioon tegi Vene presidendi Vladimir Putini abikaasale Ljudmilale ettepaneku kandideerida oma mehe järel 2008. aasta presidendivalimistel. Naisorganisatsiooni juht usub, et Ljudmila Putina on austust vääriv isiksus ja igati sobilik jätkama oma mehe alustatud poliitilist joont. Putin ise kolmandaks ametiajaks presidendiks kandideerida ei saa. Argentinas on sarnane pretsedent loodud hiljuti presidendiks saanud Cristina Kirchneri näol. Mine tea, ehk võiks Eestigi nii saada endale järgmisena presidendiks eelmise presidendi naise? AFP

Lõuna-Iraagis asuvas Basras on sagenenud ßiiidi fundamendalistide rünnakud naiste vastu, kes ei kanna traditsioonilisi islamitavadele vastavaid kehakatteid. Reegleid rikkunud naised tapetakse, jäetakse juurde kiri mõnitava tekstiga või pannakse nad riivatutesse rõivastesse. Viimase kuue kuuga on tapetud juba 42 naist. Ühte naistudengit tulistati jalgadesse selle eest, et ta ei kandnud pearätti. Majaseintele on joonistatud kirjad ähvardusega: "Katke oma pead või teid tapetakse". Üks seelikut ja meiki kandnud naine kurtis, et bussi oodates üritas üks mootorrattur talle otsa sõita. BBC

Mida suurem on puusa- ja vööümbermõõdu vahe, seda parem, selgus Suurbritannias 16 000 naise ja nende lastega tehtud uuringu tulemusel. Uurijad oletavad, et puusadesse ladestunud rasvades on rasvhappeid nagu näiteks paljukiidetud omega-3, mis parandab nii naise enda vaimseid võimeid kui ka lapse omi raseduse ajal. Samas on ka eksperte, kes naiselike kurvide mõjusse arukusele ei usu. Kriitikute sõnul on määravaks siiski sotsiaalne kuuluvus ja toitumine. BBC

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing