Koit Brinkmann • 5. detsember 2007 kell 22:00

Villu Reiljan, palju võib?

Juba Valga maavanema Georg Trašanovi ning GoBusi juhtide pistiseskandaali avalikukstulemise ajal liikus info, et GoBusi ühe omaniku Aivo Pärna kinnipidamine annab uurijatele võimaluse palju suurema kala püüdmiseks. Pärn soovitakse üle kuulata seoses tema firma ning keskkonnaministeeriumi vahelise Tallinnas asuva Rävala 8 kinnistu müügitehinguga.

Möödus seitse nädalat ning eile avalikustas Villu Reiljani advokaat Tarmo Sild, et Pärna kahtlustataksegi nõustumises anda Reiljanile pistist, mida olevat küsitud advokaadi kaudu. Toonane keskkonnaminister pidi vastuteeneks Pärna firmale tegema selle eest Rävala 8 kinnistu müügimenetluses soodsaid otsuseid. Pärn ise eile kommentaari anda ei soovinud, öeldes, et tahab enne advokaatidega konsulteerida.

"Kui mul on vaja järgmine kord PR-teenust, siis tellin selle advokaat Sillalt," kommenteeris GoGrupi üks omanikest Tiit Pruuli eile.

Pruuli sõnul küsiti advokaat Silla kaudu umbes poolteist aastat tagasi GoBusilt Rahvaliidule toetust. "Summa suurust ei mäleta, aga see oli nii suur, et arutasime seda omanike tasemel ja leidsime, et ei ole mingisugust põhjust raha anda."

Sel ajal oli Rävala 8 müügiprotsess veel pooleli.

Reiljani kinnitusel teda selle asjaga seoses üle kuulatud ei ole. Küll on tema sõnul piinlik, et jõustruktuurid hakkavad advokaatidele survet avaldama, viidates, et pistist olevat küsitud advokaadi vahendusel.

"Käekiri on ju näha - kõigepealt maad, siis korterid, nüüd krundid ja autod," nägi Reiljan surveavaldamist ka asjade järjest avalikuks tulemise viisis.

"Mul pole aimugi, mis summadest jutt käib," väitis Reiljan, kui küsisin pistisesumma suuruse kohta.

Müüki korraldanud endine keskkonnaministeeriumi haldusosakonna juhataja kt Tiit Tamm ütles, et teda on tunnistajana üle kuulatud. Küsimusele, kas kinnistu müügi ajal oli tunda Villu Reiljani huvi müügiprotsessi vastu, vastas Tamm, et ei saa sellele vastata, sest on andnud allkirja sellist infot mitte avalikustada.

Nii Reiljan kui ka Tamm kinnitasid, et riik tehingust mingit kahju ei saanud, rõhutades, et riik teenis kokku 443 miljonit krooni.

GoBusi endine nõukogu esimees Aivo Pärn tunnistati tänavu oktoobris kahtlustatavaks altkäemaksuandmisele kaasaaitamises.

Kaitsepolitsei esitas oktoobris kahtlustuse Valga maavanemale Georg Trašanovile altkäemaksu korduvas võtmises ja GoBusi endisele juhatuse liikmele Kalle Murule altkäemaksu korduvas andmises.

Lisaks Pärnale kahtlustatakse altkäemaksu andmisele kaasa aitamises ka GoBusi juhatuse endist liiget Valter Keisi. GoBus võitis veebruaris Otepää piirkonna bussiliinide riigihanke hinnaga 11,36 miljonit krooni, kuigi pakkumisel oli kõrgeim hind 16,5 miljonit. Pärnale kuulub viiendik GoBusist.

2006. aasta suvel on tõesti alustatud kriminaalmenetlust Rävala 8 maja müügiga seotud võimalike kuritegudega. See on nn maadevahetuse kriminaalmenetlusest eraldi seisev asi ja nende omavaheline seostamine on põhjendamatu.

Prokuratuuri jaoks on olnud üllatavad eilsed avaldused, kuivõrd käesoleval hetkel ei ole nimetatud advokaadil menetluslikku puutumust Rävala 8 maja müügiga seotud kriminaalasjaga, samas on tema avaldused sisaldanud informatsiooni, mida ei ole väljastanud kindlasti õiguskaitseasutused ega meie andmetel ka kahtlustatav.

Õiguskaitseasutused ei ole nimetatud kaitsjale ega ka muudele kolmandatele menetlusvälistele isikutele kriminaalmenetluslikku informatsiooni väljastanud.

Prokuratuur peab vajalikuks märkida, et liigne informatsiooni väljastamine kriminaalmenetluse puhul võib kahjustada nii kahtlustatavat, kriminaalmenetlust kui ka kolmandaid isikuid.

Hetkel kuum