Tõnis Oja • 6. detsember 2007 kell 22:00

Olümpialt tuleb kulda

Pekingi olümpiamängude sponsorite ning eksklusiivsete õigustega ettevõtete aktsiate tootlus on novembri lõpuga seisuga 34 protsenti.

Meediakompanii Dow Jones, mis arvutab maailma tuntuimat aktsiaindeksit, Dow Jonesi tööstuskeskmist, on loonud 2008. aasta suveolümpiamängude indeksi. See koosneb üheksa riigi 33 ettevõttest, mis on sõlminud mängude orgkomiteega sponsor- või eksklusiivsed tarnelepingud. Nende ettevõtete turuväärtus on 2,04 triljonit dollarit.

Mitteametliku indeksi koosseisu kuuluvad muuhulgas spordirõivaste tootja Adidas, Lõuna-Korea elektroonikagigant Samsung, Manulife Financial Corp Kanadast ning China Mobile. Tõsi, indeksisse otseselt investeerida pole kahjuks võimalik, vaid investoritel tuleb osta lihtsalt selle koosseisu kuuluvaid aktsiaid.

Terve rida tuntud ettevõtteid on hakanud aga viimasel ajal loobuma Rahvusvahelise Olümpiakomiteega sõlmitud kallitest sponsorlepingutest. Nii teatas General Motors, et ei uuenda pärast järgmise aasta lõppu enam lepingut. Teisipäeval teatas lepingu lõpetamisest ka Hiina arvutitootja Lenovo, kuid ei nimetanud lõpetamise põhjust. Analüütikute hinnangu kohaselt sponsoreeris Lenovo olümpiakomiteed 80-100 miljoni dollariga.

Hetkel kuum