6. detsember 2007 kell 17:33

Taani on pensionite tšempion

Taani on EL riikide hulgas esikohal elanike pensionipõlveks kogutud säästude poolest.

Taani pensionisüsteem on parim ELis ning vaatamata ähvardavale pensionäride arvu kasvule ollakse tulevikuks hästi ettevalmistunud. Uue aruande ”Euroopa pensionide baromeeter 2007” andmetel on Taani EL riikide hulgas eiskohal elanike pensioniajaks kogutud säästude poolest, vahendas Borsen.dk Taani pensionite ja kindlustuse liitu.

Esikoht tuleneb peamiselt sellest, et taanlased säästavad pensioniks koos tööandjaga ehk koguvad nn tööturu pensionit. ”Taani pensionisüsteem on riigi pensionite, tööturu pensionite ja individuaalsete pensionite kombinatsioon, mida rahvusvaheliselt nähakse kui ühtset mudelit,” ütles pensionite ja kindlustuse liidu direktor Anne Seiersen.

Taanlased säästavad pensioniajaks keskmiselt 75 protsenti oma tööaja sissetulekust, nautimaks häid raamatuid, kalapüüki ja kokakoole, milleks polnud tööl käies aega. ELi keskmine pension moodustab 58,7% inimese pensionieelsest palgast.

Hetkel kuum