Väinu Rozental • 6. detsember 2007 kell 22:00

Valdo Kalm - sündinud liidriks

Ka tema klassijuhataja, saksa keele õpetaja Daisy Lepaleht, rõhutab, et Valdo juhitüüp ja organiseerimisvõime avaldus varakult.

"Valdo jäi mulle silma juba põhikooli ajal, kui tema juhitud pioneerirühm võitis enamiku rühmadevahelistest võistlustest," räägib Lepaleht. "Enne keskkooli algust mõtlesin, et saaksin ta enda klassi ja õnneks saingi."

Lepaleht tunnustab Valdo inimlikkust ja heatahtlikkust.

"Ta polnud kunagi ülbe ega uhke ja sai kõigiga, nii kaasõpilaste kui ka õpetajatega, hästi läbi," lisab klassijuhataja.

Valdo isa, 40 aastat Tallinna Tehnikaülikooli automaatikakateedris õppejõuna töötanud Evald Kalmu mäletamist mööda oli pojal juhtimispisik sees isegi juba koolieelse põngerjana.

Ta toob näitena seiga, kui üksiku lapsena kasvanud Valdo mängis sõjamängu ja kamandas naabrionu rividrilli tegema.

Valdo Kalmu juhiomadused jäid õige ruttu silma ka Tallinna telefonivõrgu juhtidele, kes edutasid ettevõtliku noormehe suure firma peainseneriks ja seda sellest hoolimata, et Kalmul polnud sel hetkel ette näidata inseneri diplomit.

Küll aga oli ta teel diplomini.

Nimelt astus Kalm kohe pärast Vene kroonust tulekut ning telefonivõrku montöörina tööle asumist õppima Tallinna Tehnikaülikooli õhtusesse osakonda. "Nõudis suurt eneseületamist minna pärast päevatööd ja vastloodud pere kõrvalt kooli," vaatab Kalm nüüd kuueaastasele kõrgkooliõppele tagasi.

"Sai sihikindlalt lõpuni rühitud ja ma olen ääretult uhke, et mul on inseneri haridus."

EMT juht Valdo Kalm ei soostu väitega, et firma teisipäevane otsus loobuda oma rahaahnest plaanist kehtestada minutipõhine kõnehind tähistab kisa tõstnud klientide veenvat seljavõitu suurfirma üle. Nutikas tippjuht näeb tekkinud olukorras viigiseisu.

Kalm, kes paari viimase päeva jooksul on kokku andnud ligi kümme intervjuud, tundub kolmapäeva pärastlõunal teisel pool telefonitoru igati reibas.

Aeg-ajalt katkestab meie vestlust mõne lõbusama koha peal Kalmu nakatav ja tervisest pakatav naerupuhang.

"Ei taha defineerida, et kliendid seljatasid suurfirma, sest otsus uue kõnearvestuse kohta polnud jõustunud," pareerib Kalm.

"See, et me astusime sammukese tagasi ja jätsime lepingulistele klientidele sekundipõhise hinna alles, lõi tegelikult win-win-olukorra. Kõnekaartides läheb minutipõhine arvestamine ju ikkagi käiku."

Kalm tunnistab, et muidugi sundisid nördinud klientide telefonikõned ja elektronkirjad teda nädalavahetusel tõsiselt asja üle järele mõtlema.

"Juhatuse liige töötab ju 24 tundi ööpäevas ja 365 päeva aastas ning pinge ja stress on palga sisse arvestatud," räägib Kalm ja lisab, et õnneks jäi nädalavahetusse ka mõni lõõgastav sündmus, näiteks koolikokkutulek.

Kalmu kooliaegne pinginaaber, konkurentfirma ASi Elisa Eesti juhatuse liige Andres Hiiepuu tunnistab, et ta oli äärmiselt üllatunud, kui EMT muutis paari päevaga oma otsust.

"Tean Valdot ikka kui kindlakäelist meest, kes üldjuhul ei taandu oma otsusest," märgib Hiiepuu.

Eesti Telekomi eksjuht Jaan Männik peab aga oma mantlipärija Valdo Kalmu käitumist õigeks.

"Kui sa oled otsuse teinud ja adud mõni aeg hiljem, et otsus on kaasa toonud negatiivse fooni, tuleb maha istuda ja järele mõelda, kas jääda jäigalt oma seisukoha juurde või jälgida arenguid ja muuta oma otsust," räägib Männik.

"Kalm oskab väga hästi turgu analüüsida ning püüab alati seista näoga kliendi suunas."

ASi Tele2 Eesti juhataja Toomas Tiivel näeb otsuse muutmises ühelt poolt Valdo Kalmu tugevust ja teiselt poolt nõrkust. "Et ta julges viga tunnistada ja otsust tagasi võtta, näitab kahtlemata tema tugevust," põhjendab Tiivel.

"Samas tundub mulle, et osa kodutööst ehk riskianalüüs oli enne reedest otsust nõrgalt tehtud."

Valdo Kalmu kinnitusel on ta juhina varemgi kogenud väga stressirohkeid aegu, ent suutnud keerulised olukorrad suhteliselt edukalt lahendada. "Esimene keeruline aeg oli sideturu konkurentsile avanemine 2001. aastal, kui ma olin nädal aega pea iga päev Äripäeva kaanel," meenutab Kalm. "Teine keeruline aeg oli Elioni rebrändimine ja seejärel tuli mobiilinumbrite liikumine."

Valdo Kalm on kogu oma 21aastase töömeheelu ajal rabanud tööd teha ühes ja samas grupis.

Kuhu on kunagisel telefonimontööril, kes on aste astmeid pidi tõusnud Eesti kalleima firma Eesti Telekomi juhiks, veel pürgida?

"Ettevõtte suurus pole niivõrd tähtis, kuivõrd kiireid muutusi pakkuv valdkond, millega tegeled," mõtiskleb Kalm.

"Täna räägime järjest enam multimeediast, mis tähendab, et paari aasta pärast tekivad hoopis uued ja huvitavamad telekommunikatsiooni mudelid. Nii et tööd jätkub mul sellel alal veel pikaks ajaks."

Tegin Valdo Kalmuga 15 aastat koostööd ja seepärast arvan, et tunnen teda väga hästi. Temas on mitmeid juhile olulisi iseloomuomadusi. Näiteks oskab ta väga hästi turuarenguid analüüsida. Ta on ka tõeliselt moodne juht, kes peab vajalikuks pidada häid kontakte klientidega. Lisaks sellele, et ta on väga tugev ettevõtte juht, on ta ka väga hea pereisa.

Tunnen Valdot poisieast peale - istusime koos ühes koolipingis alates teisest klassist kuni abituuriumi lõpuni. Samuti olen temaga koos töötanud neli aastat Eesti Telefonis, tõsi, mitte Valdo otseses alluvuses. Ja nüüd olen ametis konkurentfirmas.

Oleme sõbrad siiamaani, kuigi pingeliste töögraafikute tõttu saame kokku suhteliselt harva. Oleme üritanud lahus hoida isiklikke suhted ning tööd - sõdivad ja võistlevad ju omavahel ikkagi ideed, mitte inimesed. Kuigi, jah, kokkusaamistel lausa igast asjast me siiski omavahel rääkida ei saa, sest esindame ikkagi konkureerivaid firmasid.

Valdo Kalm on jätnud väga nutika juhi mulje. Ta on telefonifirma juhtimisega väga hästi hakkama saanud. Ühtpidi oleks justkui tore, kui konkurent oleks nõrk, aga samas sunnib tugev konkurent jälle pingutama.

Mul on väga hea meel, et Valdo läks inseneriks õppima, eks ta ju nägi ka, millega mina tegelen. Ma arvan, et ta tegi pärast sõjaväest naasmist õige otsuse, kui läks tööle telefonivõrku, sest kui ta oleks valinud minu pakutud variandi - küberneetikainstituudi laboriinseneri koha -, oleksid ta karjäärivõimalused tunduvalt väiksemad olnud. Elame koos abikaasaga tema saavutustele alati kaasa.

Hetkel kuum