7. detsember 2007 kell 10:47

See pole reklaamtahvel. See on elektrijaam

Energiat raiskavad reklaamtahvlid võivad peagi ajalooks saada. Kahjuks ei ole erilist lootust, et reklaamid tänavatelt kaoksid, kuid päikesepaistelisemates piirkondades saaksid nad iseendale elektri tootmisega edukalt hakkama. San Franciscos paigaldatigi esimene tahvel, mille katusel on kakskümmend päikesepaneeli, kirjutas LiveScience.

Päikesepaneelide kogutud energia ületab reklaami poolt kulutatava. Öösel kasutatakse küll elektrivõrgust saadavat energiat, kuid päeval antakse see-eest suurem kogus vastu, mistõttu ilutsebki tahvlil silt, et tegemist pole reklaamtahvli, vaid hoopis elektrijaamaga.

Päikeselisel päeval töötavad päiksepaneelid võimsusel 3,4 kilovatti, millest piisaks keskmise Ameerika majapidamise vajadusteks. Pilvisematel päevadel jääb võimsus keskmiselt 2,5 kilovati juurde.

Tegemist pole küll esimese päikeselt energiat saava reklaamtahvliga, kuid see on esimene kord Ameerikas, kui reklaamtahvel funktsioneerib sisuliselt elektrijaamana, olles ühendatud elektrivõrku ning tootes energiat rohkem, kui ise kulutada jõuab.

Hetkel kuum