Kadrin Karner • 16. detsember 2007 kell 22:00

Lihakombinaadi juht läheb ehitusse põnevust otsima

"Pakuti," vastas rahulolev Horm küsimusele, kuidas sattus just tema Skanska EMV ASi uueks juhiks. Kas otsus töökoht võtta vastu tuli kergelt? "Suhteliselt kergelt," vastas Horm. Tema sõnul oli kaheksa aastat tööd Rakvere Lihakombinaadis väga huvitav ja kahju on sealt ära minna, aga toiduainetööstusel tema jaoks enam väljakutseid ei olnud.

"Tahaks midagi muud," ütles Horm ning lisas, et ootab huviga uut tööd ja väljakutset, mis Skanskal talle pakkuda on.

"Skanska EMV tegi mulle põneva pakkumise, nagu tegi ka omal ajal Rakvere. Eelkõige näen värsket motivatsiooni tegevusvaldkonna vahetamises, mis tõotab olla põnev, eriti arvestades viimase aja muutusi ehitus- ja kinnisvarasektoris. Pärast Rakverest lahkumist plaanin mõned nädalad puhata ning märtsis vahetan piltlikult öeldes põllumehe ameti ehitaja oma vastu," rääkis Horm.

Oma tööst hakkab ta uues kohas aru andma Skanska Oy peadirektor Juha Hetemäkile.

"Olen uhke, et me saame Olle Hormist Skanska kollektiivi liikme," ütles Hetemäki. "Pean tähtsaks, et tal on kõrged eetilised põhimõtted ja juhtimiskogemused erinevatest tööstusettevõtetest. Nii tema kui ka teiste Skanska EMV uute juhtide abiga muutume me Eesti turul endisest veel tugevamaks."

Palgatingimused on juba kokku lepitud, kuid kas palganumber on ka suurem kui Rakveres, ei soostunud Horm ütlema. Skanskas püüab ta hakkama saada olemasolevate inimestega.

Küsimusele, kas langevasse ehitussektorisse tööle minek teda ei hirmuta, vastas Horm, et hirmud on ja neid on palju, aga ta püüab Skanskas töötada nii hästi kui võimalik. Ehitusse minek on mehe enda sõnul väga suur muutus, sest ta pole varem kunagi ehitusettevõtet juhtinud. Küll töötas ta kümme aastat tagasi ühes suures ehitusettevõttes transpordi alal.

Horm on Rakvere Lihakombinaadi omanikule edastanud oma soovituse tulevase juhi isiku kohale, kuid jättis saladuseks, kes see inimene on. Kuidas ja millal Rakvere lihatööstus endale uue juhi saab peaks Hormi sõnul rääkima omanikuga, mitte enam temaga.

"Head inimesed saavad ikka häid pakkumisi," rääkis Rakvere Lihakombinaadi emaettevõtte HK Baltic Groupi president Olli Antniemi. "Olle lahkumisest on kahju, sest koostöö sujus hästi ja tema töö tulemused on olnud väga head. Olle Hormi juhtimise ajal on Rakvere Lihakombinaadi majandusnäitajad paranenud ning tootmismahud kasvanud. Paraku on Eestis heade juhtide nappus suur ning peagi kaheksa-aastane töö ühel ametikohal muutis Olle uute võimaluste suhtes avatuks ning seda eelkõige väljaspool toiduainesektorit - Rakvere on oma ärivaldkonna tipp ning siin arenguruumi ülespoole vähemalt Eestis pole. Skanska EMV saab kindlasti vilunud ning tugeva juhi ja liidri."

Antniemi ütles, et uue Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe leiab ettevõte suure tõenäosusega maja seest. "Kes see täpselt on, teatame peatselt," kinnitas Antniemi.

Jaanus Otsa, endine Skanska EMV juht

Ma arvan, et Olle Hormi plaan on tark. Küll ta selleks valmis on, sest Hormi näol on ju tegemist targa ja kogenud inimesega. Ma arvan, et ta ei oleks seda kohta vastu võtnud, kui ta ei oleks valmis. Eesti mastaabis on Skanska ikkagi suur ettevõte ja selle juhtimine tähendab eelkõige inimeste juhtimist. Juhi ülesanne on olla hea motiveerija oma meeskonnale nii nagu treener korvpalli- või jalgpallimeeskonnas. Ma ei ole seda meelt, nagu sukelduks Horm langevasse majandussektorisse, eks majandus käibki tõusude ja mõõnadega. Praegu on majanduskasv olemas, aga aeglustunud. Langusele järgneb tõus, lihtsalt keegi ei tea, millal.

Riina Aamisepp, Valga Lihatööstuse turundusdirektor

Ei olnud raputav uudis aga üllatav. Kas Hormi lahkumine on Rakverele suur kaotus, oleneb juba Rakverre loodud meeskonnast - kui on tugev meeskond, saavad nad kindlasti hakkama. See, kui hea juht Olle Horm oli, selgub ilmselt pärast tema lahkumist Rakvere Lihakombinaadist, siis on näha, kuidas läheb ettevõttel edasipidi. Mina arvan, et ala vahetamine on normaalne.

Hetkel kuum