Oberschneider: Arco vajab täitsa uusi juhte

Mariliis Pinn 17. detsember 2007, 00:00

Intervjuu kinnisvarafirma Häuser-Oberschneider omaniku Paul Oberschneideriga.

Mida arvate ümberkorraldusest Arco Vara nõukogus ja juhtkonnas?

Börsiettevõtte kohta oli see imelik, üllatav ja dramaatiline liigutus, eriti kui aktsia hind on alates börsile tulekust (IPOst) langenud 40%. See on konflikt asutajate ja aktsionäride vahel. Enam ei saa teha kogu aeg selliseid otsuseid, mis kõhutunde järgi näivad head.

Millest võis konflikt alguse saada?

Asutajad tahtsid ilmselt siinseid võimalusi kasutada ja Baltimaadesse rahulikult investeerida, teised aga investeerida kiirelt ja jõuliselt kasvavasse Rumeeniasse ja Bulgaariasse. Arti Arakas tegi ilmselt õige otsuse ja soovis investeerida kohalikule turule, mida tunneb hästi, ega soovinud tormata kaugetele turgudele, millest ta midagi ei tea.

Mida soovitate Arco Varal edaspidi teha?

Kaevake seal, kus on teie enda kartulid. Unustagu Rumeenia ja Bulgaaria, ei ole vaja üritada olla suur rahvusvaheline kinnisvaraettevõte, mida Arco Vara ei ole. Neil ei ole teistel turgudel konkurentsieelist.

Kas Arco Vara IPO oli viga?

Mõtlesime Ober-Hausiga ka pikalt börsile mineku peale. Ei läinud börsile, kuna kogu see info jagamine ja aktsionäride soovide rahuldamine ei olnud ahvatlev äris, kus olin harjunud otsuseid ise tegema. Sellepärast ei teinud IPOt, sest see oleks piiranud minu otsustamist ja see piirab Arco Vara. Arco Vara ei oleks pidanud börsile tulema, ettevõte tegutses eraettevõttena paremini.

Kas Arco Vara peaks börsilt lahkuma?

Kui vaadata Arco Vara börsiprospekti, siis on nende varad ülehinnataud, toonastele hindamistele ei saa enam toetuda. Aktsia väärtusel on tõenäoliselt veel ruumi kukkuda. Ja kui see juhtub, siis arvan, et juhtkond üritab firmat börsilt ära viia.

Mis hakkab juhtuma Eesti kinnisvaraturul?

Ees ootavad karmid 12-14 kuud, asjad lähevad veel hullemaks. Likviidsuse puudumise tõttu vaatavad pangad oma laenutingimused üle. Ees ootab kapitali- ja sularahakriis ja varade väärtus muutub. Laenajatel ei ole lisatagatist pangale pakkuda, see tähendab, et inimesed peavad müüma hakkama. Turg on jahtunud. Mul on hea meel, et saime oma suured projektid Lutheri ja Rannamõisa õigel ajal müüdud.

Millised on plaanid Eestis?

Jätkan oma kaubanduspindade äri. Meile kuuluvad Norde Centrum kesklinnas, Lasnamäel Mustakivis kaks kaubanduskeskust suurrentnike Rimi ja Prisma kauplustega ning Tammsaare tee Selverile rendime pinda. Plaanime ehitada Pärnusse uue kaubanduskeskuse ja hakkasime Mustamäele ehituspoodi rajama.

Kui palju kaubanduspindu Eestisse veel mahub?

Eestis on inimese kohta kaubanduspinna ruutmeetrite arv Euroopa suurim ja turg on tegelikult täis. Enam juurde ehitada ei tasu.

Plaanite Eestist jäädavalt lahkuda?

Ei lahku Eestist. Mul on siin maja, mis mu perekonnale meeldib. Vahel on vaja kannatlik olla ja rahulikult võtta. Mõnikord on parim tehing see, mida sa ei tee.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing