Davõdovi altkäemaksu- ja rahapesuprotsess kuivas kokku

Anne Oja 18. detsember 2007, 00:00

Täna järjekordse istungini jõudval kohtuprotsessil süüdistab prokuratuur varem rahapesus ja altkäemaksu andmises süüdistatud skandaalse ettevõtte Kakumäe Võrkude omanikku Andres Davõdovit vaid maksukuriteos. Jaanuaris arutab Pärnu maakohus seda, kuidas endine kaitsepolitseinik Priit Tikerpe Tallinna abilinnapeale Vladimir Panovile pistist andis ning miks viimane meelehead korduvalt vastu võttis.

Pärnu maakohtu andmetel sai Davõdov Eesti Maapanga riisumise süüdistusest lahti tõendite puudulikkuse tõttu. Prokuratuuril nappis tõendeid ka selles, et Davõdovit ja Tikerped suuremahulises rahapesus süüdistada. Sestap palus prokurör Helga Aadamsoo septembris kriminaalasja lõpetamist. Kohtunik Igor Pütsep rahuldas tema taotluse.

Samal ajal lahutati asi kaheks. Tikerpe ja Panovi pistiselugu hakati lahkama Davõdovi maksu-, relva- ja peksmissüüdistustest eraldi. Kui möödunud esmaspäeval oli internetis avaldatud kohtuistungi teabest näha nii maksu-, relva- kui ka peksmisüüdistuse paragrahvid, siis täna tuleb arutusele vaid suuremõõduline maksukuritegu.

Varasematel andmetel jättis Davõdov 1998. aastal deklareerimata aasta varem ehk 1997. aastal teenitud tulu. Temalt nõutav maksusumma ulatus algul pisut üle 8 miljoni krooni ja hakkas siis vähenema. Eelmise kohtuniku määratud ekspert jõudis järeldusele, et mingit maksukuritegu pole tegelikult toimunud.

Samas sattus Panovi-Tikerpe-Davõdovi protsessi eelmine kohtunik Ardi Šuvalov ise süüpinki, kuna nõudis protsessiosalistelt õigeksmõistva kohtuotsuse eest altkäemaksu. Prokurör nõudis talle hiljuti viieaastast vangistust.

Panovi-Tikerpe-Davõdovi protsessil maksupettuses süüdistatud Andres Davõdov ütles aripaev.ee-le, et on nõus temalt viimati nõutud 3 miljonit krooni makse ära maksma.

"Hea uudis on, et muus oleme jõudnud riigiprokuratuuriga ühele meelele," vihjas Davõdov kohtulikult sõlmitud kokkulepetele. Davõdov lisas, et pidas prokuröriga läbirääkimisi ja kui kohus kinnitab nende viimase kokkuleppe, maksab ta maksud viivitamatult ära.

Algul 8 miljoni kroonini ulatunud maksuvõlg vähenes kohtupidamise käigus algul 4,6 miljonile ja seejärel 3 miljonile kroonile.

Prokuratuur ei soovinud enne tänast istungit asjade seisu kommenteerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing