Eramu puhul uudne lahendus ulatub keskaega

Siim Sultson 19. detsember 2007, 00:00

"Esimest korda võib elamuehituses kohata lae osas õnnestunud betooni ja puidu koostööd," rõõmustab konkursi "Parim puitehitis 2007" þüriisse kuulunud Puuinfo projektijuht Märt Riistop.

Esikoha võitnud arhitekti Karmo Tõra, konstruktorite Andres Soku ja Tõnu Peipmani neomodernistlik eramukompleks Kiili vallas rõhub puidu kasutamise võimalustele. Vaatamata püstlaudislikule fassaadile ja esmapilgul tagasihoidlikule kompositsioonile, seob hoone vahest ühe esimese elamuna nii konstruktsiooniliselt kui ka esteetiliselt nauditavana puitu betooniga.

Juba keskajal toetati kohalikus Põhja-Euroopa traditsioonis hoonetes esimesest korrusest kõrgemate vahelagede paeplaatidest põrandad palkidele. Sarnaselt paigutasid võiduhoone autorid koha- ja ajatunnetuslikult Kiili valla eramus põranda betoonplaadid vahelae liimpuittaladele.

"Tõnu Peipman andis idee, ehkki teadsin sellisest võimalusest teoreetiliselt varemgi," tunnistab Tõra. Umbes 30 sentimeetri kõrgustele liimpuidust taladele on peale valatud kümne sentimeetri paksune raudbetoonist jäik vahelaeplaat.

"Kui betoon töötab survele ja puit tõmbele, siis selline lahendus, kus betoon on üleval ja puit all, töötab ideaalselt," seletab Riistop õhinal.

Vahelaes on raudbetoonist paneeli sarrustest aretatud vertikaalsed puiduni ulatuvad kinnitid, et plaadistus taladelt nihkuma ei pääseks. Laelahenduse ühe põhjusena nimetab Tõra põrandakütte paigaldamise võimalust.

Riistop toob võiduhoone juures esile ka eeskujulikult lahendatud fassaadilaudise. Erinevalt viimase aja kiirustavast ehitusviisist on selle hoone välislaudis enne paigaldamist hoolikalt sorteeritud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing