ÄP fototoimetus • 18. detsember 2007 kell 22:00

Riigikogule pole Jõks enam meeltmööda

Jõksi volitused lõpevad 6. märtsil 2008.

Jõks ütles eile riigikogu saalist lahkudes ajakirjanikele, et ta on pettunud oponentide kõnetoolist maha öeldud argumentides.

Riigikogu keskfraktsiooni esinaine Vilja Savisaar ütles, et Keskerakond on riigikogu otsusega rahul. "Oleme ka varem väljendanud, et ei poolda Allar Jõksi jätkamist, seetõttu meile riigikogu otsus sobis," lausus Savisaar. Tema sõnul teadis ka president, et erakonnal on oma kandidaat ja et Jõksile oma häält ei anta.

"Meie pakkusime oma kandidaadina välja Indrek Koolmeistri, aga paistab, et teda riigikogule kandidaadina ei esitata. Me ei toeta enne kedagi, kui president uue kandidaadiga välja tuleb," märkis Savisaar. "Praegu on pall taas presidendi käes," lisas ta.

Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Peep Aru sõnul ei tulnud Jõksi läbikukkumine üllatusena ning Jõksile sai saatuslikuks liigne populism ja tugevamate kandidaatide silmapiiril olek.

"Mõnevõrra üllatav oli ainult see, et Jõksil parlamendis nii vähe toetajaid on," sõnas Aru erakonna teates.

Sotsiaaldemokraadid arvavad, et Jõks on seitse aastat teinud tööd nii, nagu põhiseadus temalt nõuab. "Sisuliselt ei ole jätkunud julgust välja öelda, et Jõksi puhul segab üht või teist poliitikut just sõltumatus," teatas sotsiaaldemokraat Eiki Nestor. "Välja käidud sobimatuse põhjused on otsitud või lausa naeruväärsed."

Sotsiaaldemokraatlik erakond on pettunud, et ei ole toimunud sisulist debatti, millist õiguskantslerit riik vajab.

Reformi- ja Keskerakond soovivad õiguskantslerina näha riigikontrolli peakontrolöri Ülle Madist. Sotsiaaldemokraatide, Isamaa ja Res Publica Liidu ning roheliste toetus kuulus Jõksile.

Autor: ÄP

Hetkel kuum