Tõnis Oja • 19. detsember 2007 kell 22:00

Plaatina hind aegade kõrgeimal tasemel

Plaatina hind kerkis eile kõigi aegade kõrgeimale tasemele, sest nõudlus metalli järele jääb suureks ka 2008. aastal.

Valge väärismetalli, mida kõige rohkem kasutatakse autotööstuses katalüsaatorina heitegaaside eemaldamisel, hind kerkis 1511,5 dollarini unts. Plaatina globaalne laoseis on muutunud järjest pingelisemaks, sest nõudlus autotööstuses selle järele kasvab järjest. Seda eriti Aasias ja Ida-Euroopas.

Lõuna-Aafrikas, mis on väärismetalli peamine tootja, vaevleb probleemide kütkes, sest valitseb puudus kaevandamistehnika järele ning pidevalt toimuvad õnnetused, kirjutas uudisteagentuur AP.

"Palju sõltub sellest, kui suur tuleb autotööstuse toodangu kasv järgmisel aastal," ütles uudisteagentuurile investeerimispanga Kitco Bullion Dealers analüütik Jon Nader. Lisaks autotöötusele on plaatina suur tarbija ka juveelitööstus.

Aasta algusest on plaatina hind kerkinud 31 protsenti, nelja aastaga aga umbes kahekordseks.

Hetkel kuum