Euroopa ametiühingud valmistuvad palgalahinguteks

06. jaanuar 2008, 12:16

Euroopa ametiühingud valmistuvad alanud
aastal agressiivseteks palganõudmisteks, jäädes kurdiks Euroopa keskpanga
hoiatustele, et palgaralli riskib õhutada inflatsiooni.

Saksa metallitööliste ametiühingu IG Metall juht Berthold Huber lubas lõppeval nädalal liikmetele „mega-aastat” palgatõusude osas. Välja on käidud nõudmine vähemalt 8%sest palgatõusust, kirjutas Wall Street Journal.

Euroopa keskpank on hoiatanud, et kui inflatsioon palganõudmistest uut tuld saab, on pank valmis vastama laenuintresside tõstmisega. Euroopa statistikaamet Eurostat teatas reedel, et eurotsooni inflatsioon püsis detsembris teist kuud järjest rekordilisel 3,1% tasemel (keskpanga eesmärk on hoida eurotsooni inflatsioon 2% piires).

Suurim riskikoht on Saksamaa. Lisaks IG Metalli nõudmistele ähvardasid reedel Saksamaa avaliku sektori töötajad streigiga, kui ei saa oma palgale vähemalt 200 eurot lisaks ehk 8% tõusu. Kaks tugevat ametiühingut Ver.di ja dbb Tarifunion on esimest korda palganõudmisteks seljad kokku pannud. Selle kuu lõpus ähvardavad palganõudmistega tänavale tulla ka Prantsusmaa tsiviilteenistujate ametiühingud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2008, 12:16
Otsi:

Ava täpsem otsing