ÄP 5 aastat tagasi: Soome sadamad võidavad külmast talvest

ÄP 09. jaanuar 2008, 00:00

Ajal kui Eesti ja Peterburi sadamad on Läänemere viimase 15 aasta raskeimate jääolude tõttu suurtes raskustes, näeb Soome selles oma sadamate konkurentsieelist.

Jää teke on selle aasta algul olnud Soome lahel erakordselt kiire. Jääkate on kasvanud keskmiselt 50 kilomeetrit päevas. Jääd on juba nii palju, et pole võimatu kogu Läänemere kinnikülmumine, mis viimati juhtus 1948. aastal. Soome mereuurimiskeskuse esindaja Ari Seinä ütles Helsingin Sanomatele, et keskmise talve jooksul katab jää Läänemerest kõige rohkem kakssada tuhat ruutkilomeetrit. Soome lahes kulgeb jääpiir praegu Saaremaalt Ahvenamaale. Lahe idaosas, Peterburi kandis on see juba poole meetri paksune, tavalisel talvel on seal jääkiht umbes 20 sentimeetri paksune.

Hetkeseis: Kaks viimast talve on vastavalt jaanuari keskpaigani ja alguseni hoogu võtnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing