Kas kosmoses on gravitatsioon?

09. jaanuar 2008, 18:57

Kui meenutada füüsikatunde, siis
gravitatsiooni tugevus kahe keha vahel on võrdeline nende masside korrutise ja
pöördvõrdeline kahe keha vahelise kauguse ruuduga. Seega on kaugus väga oluline
– mida kaugemal objekt massiivsest kehast asub, seda väiksem on talle mõjuv
jõud.

Kas siis seepärast ei kukugi orbiidil olevad satelliidid ja astronaudid alla, et nad on Maast piisavalt kaugel? Ei, nii see kindlasti ei ole. Neile mõjub küll väiksem gravitatsioonijõud kui maapinnal olevatele objektidele, kuid erinevus on võrdlemisi väheoluline. 400 km kõrgusel on Maa külgetõmbejõud umbes 90% maapinna gravitatsioonist. Tegelikult on gravitatsioon olemas kõikjal Universumis, ükskõik kui kaugel uuritav objekt ka teistest massiga kehadest ei paikneks. Gravitatsioonijõu valem näitab, et päris nulliks ei vähene selle väärtus kunagi.

Kaalutuse põhjus orbiidil seisneb selles, et satelliidid liiguvad niivõrd kiirelt edasi külgsuunas, et allapoole kukkudes „kukub” kumer maapind nende eest ära samasuguse kiirusega. Seetõttu peavadki satelliidid pidevalt ringi liikuma, et mitte alla kukkuda. Samal põhjusel saavad ka astronaudid orbitaaljaamas vabalt ringi hõljuda – nad lihtsalt kukuvad koos jaamaga sama kiirelt allapoole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2008, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing