Kuumad rootslased kütavad toa soojaks

09. jaanuar 2008, 19:11

Stockholmi ehitatakse uus kontorihoone,
mida hakatakse kütma tuhandete lähedalasuvast Stockholmi pearaudteejaamast läbi
kiirustavate inimeste kehasoojusega.

"Läbi jaama käib päevas nii palju inimesi. Tahame vähemalt osa kogu soojusest, mis nende kehadest eraldub, kokku koguda ja kasutada uue hoone soojustamiseks,” ütles projekti juht Karl Sundholm AFPle.

Iga päev läheb jaamast läbi umbes 250 000 inimest, kiirustades rongidele või metroodele või külastades lihtsalt hiiglaslikus jaamahoones asuvaid poode ja asutusi. "Kõik need inimesed eraldavad soojust, millest on raske lahti saada. Selle asemel, et aknad avada ja soojus välja lasta, püüame selle hoopis ventilatsioonisüsteemi abil kokku,” ütles Sundholm.

Kehade soojus kuumutab vett, mis pumbatakse läbi torude uude hoonesse, kuhu muuhulgas ehitatakse ka väike hotell ning mõned poed. Hoone loodetakse valmis saada 2010. aastaks.

"Tehnoloogia iseenesest ei ole uus, kuid idee on enneolematu. Tegemist on ju lihtsalt torude, vee ja pumpadega, kuid me pole kuulnud, et keegi oleks varem sellist süsteemi kasutanud,” ütles Sundholm. Ta lisas, et süsteemi abil loodetakse hoone kütusekulusid umbes viiendiku võrra vähendada.

Sundholmi sõnul ei ole küttesüsteemi ehitamine kuigi kallis ega ole ka eriti keeruline. Tema hinnangul lähevad vajalikud pumbad ja maa-alused torud maksma umbes 350 000 krooni. Kuna kogu suur hoone läheb maksma sadu miljoneid kroone, ei ole summa kuigi suur.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2008, 19:11
Otsi:

Ava täpsem otsing