Päike on taas aktiviseerumas

09. jaanuar 2008, 10:52

Päikese aktiivsus on perioodiliselt muutuv.
Iga 11 aasta järel katab Päikest suurim arv päikeseplekke, mis on ümbritsevast
Päikese pinnast umbes tuhat kraadi madalama temperatuuriga alad ning paistavad
meile seetõttu tumedate laikudena.

Viimane Päikese aktiivsuse maksimum oli 2000. aasta paiku, mille järel on aktiivsus aasta-aastalt vähenenud. Nüüd on aga ilmunud esimesed märgid uue tsükli algusest, mis toob inimestele kaasa sagenenud magnettormid ning polaaraladel taevas tantsivad virmalised.


Päikeseplekkidega kaasneb ka Päikese aktiivsuse suurenemine ehk esineb rohkem loiteid, mille käigus paisatakse kosmosesse hiiglaslikud kogused osakesi, mida kokkuvõtvalt nimetatakse päikesetuuleks.

Uue tsükli algamise kuulutajaks oli Päikese põhjapoolusele tekkinud tume laik, teatas USA ookeani- ja atmosfääriadministratsioon (NOAA). Lähemate aastate jooksul peaks laike üha juurde tekkima ning vastavalt suurenema ka Päikese aktiivsus.

„Meie üha suurem sõltuvus keerukast kosmoses paiknevast tehnoloogiast teeb tänapäeva ühiskonna kosmoses valitseva ilma suhtes tundlikumaks kui kunagi varem,” ütles Conrad Lautenbacher NOAAst.

Aktiivsuse maksimum saabub ilmselt 2011. või 2012. aastal, kuid ebameeldivate tagajärgedega magnettormid võivad Maad tabada ka suvalisel ajal enne seda. Magnettormid kujutavad ohtu orbiidil viibivaile astronautidele. Samuti võib olla häiritud mobiilside, GPS-süsteemid ei pruugi korralikult töötada ning takistusi võib esineda isegi sularahaautomaatide kasutamisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2008, 10:52
Otsi:

Ava täpsem otsing