Hallipäiste ettevõtjate kokkutulek luksushotellis

Kadri Jakobson 10. jaanuar 2008, 00:00

Kokku tulid endine peaminister Mart Laar, praegune majandusminister ja endised majandusministrid, paljud väikesed ja suuremad ettevõtjad ning linna- ja riigiesindajad.

Külalisi oli kokku 200. Kokkutuleku idee autor oli ärinaine Kersti Kracht ning korraldaja Eesti Väike- ja Keskmiste ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA). Swiss?telis toimunud kokkutuleku pilet maksis 500 krooni.

"Toorainet tuli osta valuutas, firma müüs kaupa lõunapiirkondadesse, raha asemel saime sealt konjakit ja häid veine vastu, mida tuli siin ladustada," meenutas EKE Investi nõukogu esimees Jaan Kabin.

Kunagine kergetööstusminister Jüri Kraft kõneles, kuidas tuli Moskvas aru andmas ja kooskõlastamas käia ning ühele paberile kümneid allkirju kokku korjata.

Meenutati kooperatiivide ja ühisettevõtete loomist, defitsiidi- ja valuutaaega.

Majandusdoktor Jaak Leimann meenutas, et 1986. aastal oli Eestis kokku 1000 ettevõtet, neist 270 suurt tööstusettevõtet ja 300 põllumajandusettevõtet. Praegu on Eestis registreeritud 70 000 ettevõtet.

Leimann meenutas, kuidas ta aastate eest käis Bulgaarias tutvumas kohaliku eraettevõtlusega. Toona oli Bulgaaria tegija, kuid praegu Euroopa Liidus üks viimaseid. "Mäletan, et sel reisil üritas minu kolleeg kuskil nurga taga raha vahetada. Hiljem selgus, et talle oli vahetatud vana Bulgaaria raha. Äri käis seal hoogsalt," meenutas Leimann.

Leimann rääkis sedagi, kuidas noored ja paljutõotavad majandusmagistrid Hannes Tamjärv ja Andres Saame tema kabinetti tulid ning ameti maha panid, et teha oma mööbli restaureerimisega tegelev firma.

"Kuna mu isa oli tisler, suhtusin sellesse positiivselt. Ütlesin, et poisid, minge aga," rääkis Leimann.

Endine majandusminister ja riigikogu liige Liina Tõnisson meenutas, kuidas ülemnõukogu võttis vastu esimese, Eesti jaoks ajaloolise seaduse, mis lubas riigis kõiki liiki eraettevõtteid.

"Tundugu see täna nii õudne kui tahes, registreerisid inimesed kokku 76 000 ettevõtet, kusjuures kõik tahtsid teha aktsiaseltsi. Muidugi, mõne aja pärast hakkasid need vähenema, sest mitte kõik ei saanud aru, millega nad täpselt tegelesid. Muuseas, tolleaegse aktsiaseltsi põhikapital oli 400 rubla," rääkis Tõnisson. "Omamata riiki omasime vähemalt visiooni, kuidas riiki edendada."

20 aastat rahvariideid valmistanud firma TÜ Dekoor omanik Taivi Raudsepp ütles, et sattus ettevõtlusse eluraskuste tõttu. Nimelt on ta ametilt proviisor, kuid tervis ei pidanud keemiale vastu ja naine jäi töötuks. Koos keemikuharidusega abikaasaga asutati teeninduskooperatiiv ja asuti rahvariideid tegema. Firma tegutseb tänaseni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing